Másolatszolgáltatás - parallax

 

 

Nyomtatás és másolatszolgáltatás

Nyomtatás

Olvasóinknak lehetőségük van saját eszközükről (okostelefon, tablet vagy notebook) is nyomtatást indítani. A nyomtatás a könyvtár eligazítójában található megjelölt másológépen történik.

Fontos, hogy saját eszközével a könyvtári WIFI-hálózatra (OGYK-AUTH) csatlakozzon, és egy böngészőben a következő weboldalt nyissa meg: login.ogyk.hu.
A saját eszközről indított nyomtatást az eligazítóban, a feltöltő automatához legközelebbi gépen tudja elvégezni.

Részletesen itt olvashat a szolgáltatásról.

Önkiszolgáló másolatkészítés

Az olvasók a könyvtárban található dokumentumokról az eligazítóban elhelyezett, kijelölt másológépeken – a szerzői jogi törvény figyelembevételével – készíthetnek fekete-fehér fénymásolatokat és digitális másolatokat.

Az önkiszolgáló fénymásolás és szkennelés igénybevételére minden, az olvasói adatbázisban regisztrált olvasónak jogosultsága van.

A szolgáltatás igénybevételének két feltétele van. Minden felhasználónak szüksége van egy azonosítóra (PIN-kódra), mely megtalálható az olvasói fiókjában. Ezt a kódot csak a felhasználó ismerheti. Az önkiszolgáló fénymásolás további feltétele, hogy az azonosítóhoz tartozó számlát feltöltsék a szolgáltatás igénybevételéhez. A számla feltöltése a fali feltöltő automatánál, illetve a beiratkozási pultnál tehető meg. A fali automatában feltölthető összeg minimuma a mindenkor hatályos Díjtételtáblázat legkisebb egységára lehet. A befizetett összegből a könyvtárnak nem áll módjában visszaadni, azt fel kell használni. Az így feltöltött összegről a könyvtár nem tud áfás számlát adni. Amennyiben az olvasónak szüksége van áfás számlára, úgy a feltöltést a beiratkozási pultnál, a könyvtáros munkatársnál kell intéznie. A számlára feltöltött összeg az olvasó olvasójegyének érvényességi idejéig felhasználható.
Az állomány és a másológépek védelme érdekében az olvasói másológépeken A4-es méretnél nagyobb formátumú, bekötött művek nem másolhatók, azokat a másolóműhely munkatársai készítik el megrendelés alapján.

A könyvtár lehetőséget biztosít saját sokszorosításra alkalmas eszköz használatára is, ez esetben a Díjtételtáblázatban meghatározott díj ellenében készíthető másolat.

Másolatok megrendelése

A könyvtár dokumentumairól – előzetesen egyeztetett határidőre – a beiratkozási pultnál másolatot lehet rendelni, amelyeket a másolóműhely készít el.

A másolatok elkészítését sürgősséggel, egy munkanap határidővel is lehet kérni. A könyvtár ezekért a megrendelésekért a Díjtételtáblázat szerinti sürgősségi díjtételt számolja fel.

A könyvtárban lehetőség van a könyvtári dokumentumok fekete-fehér és színes másolására, A4-es és A3-as méretben. A másolatok papíralapú és digitális formában is rendelhetők. A könyvtár a sokszorosítási feladatokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény figyelembevételével végzi.

Csupán külön engedéllyel, egyedi elbírálás alapján rendelhető digitális másolat:

  • az 1850 előtti muzeális dokumentumokról,
  • a restaurált, muzeális dokumentumokról,
  • a rossz állapotban lévő dokumentumokról.

Csak digitális másolat rendelhető:

  • a rossz állapotban lévő dokumentumokról,
  • az A4-es méretűnél nagyobb dokumentumokról.

Nem készíthető vagy rendelhető másolat:

  • a Magyar Parlamenti Gyűjtemény védett, első sorozatának dokumentumairól,
  • doktori és kandidátusi értekezésekről.

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo