Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Véget ért az idei „Könyvtár, ami összeköt”

A tavalyi évhez hasonlóan ismét egy programokban és szakmai fejlődési lehetőségekben gazdag egy hónapot tölthettek el nálunk október 13. és november 9. között azok a határon innen és túlról érkező fiatal könyvtáros szakemberek, akik elnyerték az Országgyűlési Könyvtár a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíját, vagy anyaintézményük jóvoltából delegáltként vettek részt a programon.

A program első tartalmas hetén a 10 ösztöndíjas és 5 budapesti könyvtárból delegált kolléga az Országos Széchényi Könyvtár és más szak- és közkönyvtárak munkájának megismerése mellett számos szakmai előadáson képviseltette magát hallgatóként és felszólalóként egyaránt. Az első hét hétvégéjén került sor a már hagyományosnak számító pannonhalmi kirándulásra, ahol vendégeink meglátogatták az Apátsági Könyvtárat, illetve a győri Kisfaludy Károly Könyvtárban is jártak.

A második hét – bár csupán háromnapos volt – sem szűkölködött programokban. Az ösztöndíjasok az Országgyűlés és az Országgyűlési Könyvtár működésének alapos tanulmányozásán túl további patinás könyvtárakba látogattak el, köztük a Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárába, a lakiteleki Népfőiskolára, illetve a kecskeméti Katona József Városi és Megyei Könyvtárba, valamint találkoztak a hazai könyvtáros szakma egyik legfontosabb szakemberével, Barátné dr. Hajdu Ágnessel, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökével. A hét lezárásaként a kollégák egy kétnapos egri kiránduláson vettek részt, ahol egyéb izgalmas programok mellett bemutatkozott nekik a Bródy Sándor Megyei Könyvtár is.

Eger, kirándulás

Az ösztöndíjasok egri kirándulása

A harmadik hét újfent számos hazai könyvtár, valamint a Könyvtári Intézet meglátogatására és megismerésére adott alkalmat. Az ösztöndíjasok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak köszönhetően bepillanthattak a budapesti közkönyvtári hálózat működésébe. Olyan neves szakkönyvtárak is fogadták a vendégeket, mint a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, az Országos Idegennyelvű Könyvtár vagy az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, illetve a felsőoktatási intézmények titkai is feltárultak a Budapesti Corvinus Egyetem Könyvtárában.

KSH-raktár

Látogatás a KSH Könyvtár raktárában

A programzáró héten az ösztöndíjasok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárában, az MTA Könyvtár és Információs Központban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban jártak, miközben valódi könyvritkaságokat és restaurált könyveket is megcsodálhattak. A Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozója szakmai párbeszédre és régi barátságok felelevenítésére adott alkalmat, a búcsúzás előtt utolsó programelemként pedig az ifjú könyvtárosok ellátogattak a budafoki Törley Gyűjteménybe és Látogatóközpontba is. A program záróakkordjaként az ösztöndíjasok együtt elevenítették fel az elmúlt négy hét történéseit, majd ünnepélyes keretek között vettek búcsút vendéglátóiktól és egymástól.

Könyvtári Intézet

Látogatás a Könyvtári Intézetben

Az Országgyűlési Könyvtár nevében ezúton köszönjük meg minden ösztöndíjasnak, delegáltnak és a fogadó intézményeknek az aktív és lelkes részvételt, mellyel hozzájárultak a „Könyvtár, ami összeköt” program ismételt sikeréhez.

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo