Parlamenti felhasználóknak

Minden országgyűlési képviselő és hivatali munkatárs alanyi jogon tagja az Országgyűlési Könyvtárnak. A parlamenti belépőkártya szolgál könyvtári olvasójegyként. A törvényhozás könyvtára a jogalkotóknak és a hivatal dolgozóinak hagyományos könyvtári szolgáltatásokat is nyújt és információkat is szolgáltat.

A Szakreferensi Osztály munkatársai helyben és távhasználat során egyaránt biztosítják a szakszerű és pontos tájékoztatást az adott szakterülethez, illetve tematikához kapcsolódó

  • hagyományos és elektronikus információs forrásokról,
  • kézikönyvekről, monográfiákról, rendszerező művekről, tanulmánykötetekről és egyéb segédkönyvekről,
  • a hazai és nemzetközi online adatbázisokról, digitális gyűjteményekről, valamint segítséget adnak az egyes források használatához.

Kérésre irodalomkutatást végeznek, tematikus bibliográfiákat, irodalomjegyzékeket állítanak elő.

Elérhetőség

A könyvtár nyitva tartása a parlamenti felhasználók számára:
hétfő-péntek: 8-20 óra

Képviselői szakreferens:

Maltsik Balázs: +36 1 441 4090, maltsik.balazs(kukac)parlament.hu

A szaktájékoztató munkatársakat elérhetik e-mailben és telefonon is: konyvtar(kukac)parlament.hu, +36 1 441 4468.

 

Látogatók fogadása

Igény szerint lehetőséget biztosítunk az Országgyűlési Könyvtár történetét, gyűjteményeinket, muzeális kincseinket bemutató egyéni és csoportos látogatásra.
Elérhetőség:
+36 30 297 4612, latogatas(kukac)parlament.hu

 

Helyben használat

A Parlament épületéből a földszinti folyosón a „Karzatlátogatás” felé elindulva a folyosó végén jobbra kell fordulni.


 

Az olvasóteremben található 50.000 kötetes kézikönyvtár szabadon használható. Az olvasóteremben az ügyeletes szakreferensek segítenek Önöknek a tájékozódásban.

Amennyiben a raktárból kér dokumentumot, akkor a könyvtár katalógusába be kell jelentkeznie (belépőkártya sorszáma, jelszó). Helyben olvasás esetén kérjük, válassza az „Olvasótermi kérés” átvételi helyet. A dokumentumokat az eligazítóban veheti át, amennyiben szeretné félretetetni a dokumentumokat, kérjük, jelezze munkatársainknak. A külső raktári kéréseket kedden és csütörtökön 13.00 órától vehetik át. Az Országház Filmműhely kisfilmjében bemutatjuk a folyamatot.

 

Könyvkölcsönzés

A parlamenti felhasználóink számára könyveket is kölcsönzünk. A kéréseket nemcsak a könyvtárban, hanem otthonról vagy a munkahelyéről is el tudja indítani, az így kikért dokumentumokat a könyvtár eligazítójában névre szólóan előkészítjük.

 

Szkennelés és másolás

A parlamenti belépőkártyájával készíthet az önkiszolgáló gépeken másolatot, vagy a szkennelését emailben továbbíthatja. Lehetősége van másolatok (digitális vagy fénymásolat) megrendelésére is.

 

Elérhetőség

+36 1 441 4133, beiratkozas(kukac)ogyk.hu

 

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo