2024 június


HÍRLEVÉL

Az Országgyűlési Könyvtár elektronikus hírlevele 2024. június

ÚJDONSÁGOK A KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN

Egyedülálló gyűjtemény a HeinOnline-ban – Women and the Law (Peggy)

Hogyan változott a nők társadalmi szerepe és hogyan alakultak, fejlődtek a nők jogai az elmúlt 200 évben? E fontos kérdések kutatásához kínál páratlanul gazdag forrásanyagot a HeinOnline adatbázis egyedülálló gyűjteménye, a Women and the Law (Peggy), amely mintegy 4300 könyvet, életrajzgyűjteményt és folyóiratot tartalmaz, és része könyvtárunk elektronikus forráskínálatának. Az adatbázisban megtaláljuk az egyes témákhoz kapcsolódó, a HeinOnline Law Journal Library gyűjtemény cikkeire mutató hivatkozásokat, valamint a további kutatást támogató külső források jegyzékét.

Olvasson tovább! – bX ajánló szolgáltatás

Az Országgyűlési Könyvtár discovery katalógusának bX ajánló szolgáltatása tovább gazdagítja a felhasználói élményt azzal, hogy a keresett dokumentum tematikájához kapcsolódóan további releváns cikkeket és e-könyveket ajánl. Ezek az ajánlók a teljes szöveggel elérhető online források esetében jelennek meg, és az adott rekordhoz kapcsolódó cikkekre, előfizetett vagy szabadon elérhető online tartalmakra hívják fel olvasóink figyelmét. Az ajánlásokban megjelenő dokumentumok segíthetnek, ötleteket adhatnak a kutatási témák szűkítéséhez vagy bővítéséhez, és új kulcsszavakat kínálhatnak a téma kutatásához.

MÁR OLVASHATÓ A KÖNYVTÁRBAN

Új könyvek az Országgyűlési Könyvtár állományában

Már böngészhető júniusi virtuális tárlónk:

https://konyvtar.parlament.hu/konyvajanlo-2024-junius

Német jogi kommentárok szabadpolcon

A német joganyagot kutató olvasóink számos kommentárt, illetve magyarázatos kiadványt találnak a könyvtárban elérhető több ezer német nyelvű jogi mű között, a 19. század végétől megjelentektől kezdve a friss beszerzésekig. Legújabb kiadásban olvashatják a müncheni C. H. Beck kiadó híres Münchener Kommentar című sorozatának 12 kötetét, melyek a német polgári törvénykönyv magyarázatát tartalmazzák, emellett rendelkezésre állnak a büntetőtörvénykönyvhöz, az alaptörvényhez, az alkotmánybírósághoz, valamint számos más jogághoz, jogterülethez (így például a kereskedelmi joghoz, a váltójoghoz vagy a munkajoghoz) kapcsolódó kommentárok régebbi és frissebb kiadásai is.

KÖNYVTÁRI HÍREK

Kövesse az Országház Instagram oldalát!

Az intézményünkkel kapcsolatos képes naplóbejegyzéseket a jövőben az Országház Instagram-oldalán fogják megtalálni, ahol nemcsak a könyvtár híreit, hanem az épületben zajló eseményeket is nyomon követhetik:
https://www.instagram.com/hungarianparliament

Könyvtár, ami összeköt – pályázati felhívás

Az Országgyűlés Elnöke 14. alkalommal hirdette meg a "Könyvtár, ami összeköt" – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című ösztöndíjprogramot. Ennek keretében 2024. szeptember 15. és 29. között nyolc határon túli és két magyarországi szakember tölthet két hetet az Országgyűlési Könyvtárban. A program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. A pályázat beküldési határideje: 2024. július 31. (szerda).

A Pragmatica Sanctio pályázat ünnepélyes eredményhirdetése az Országházban

4402024. április 24-én hirdették ki a Pragmatica Sanctio pályázat eredményét az Országház Delegációs termében. Az Országgyűlés elnöke által 2023-ban kiírt pályázat célja az volt, hogy méltó módon ünnepelje meg a magyar alkotmánytörténet egyik nagy jelentőségű és a későbbi alkotmányfejlődésre is hatással bíró jogi dokumentuma kibocsátásának 300. évfordulóját. A díjakat az Országgyűlés elnöke nevében Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója, Dr. Mezey Barna, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és a bírálóbizottság elnöke, valamint dr. Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár vezetője adta át Molnár Dánielnek (I. helyezett), Kovács Bencének (II. helyezett) és Csury Balázsnak (III. helyezett).

MEGEMLÉKEZÉS

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

20 évvel ezelőtt, 2004. május 1-én csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. A csatlakozási tárgyalások 2002. december 13-án zárultak le az Európai Tanács koppenhágai ülésén. Az Európai Parlament 2003. április 9-én óriási többséggel szavazta meg a tíz új tagállam 2004. évi csatlakozását támogató határozatot. A hazai választópolgárok 2003. április 12-én szavaztak a csatlakozásról: meggyőző többséggel voksoltak a közösségbe való belépésre. A szerződés aláírására 2003. április 16-án, a tényleges csatlakozás előtt egy évvel került sor Athénban.

75 éve alakult meg az Európa Tanács

Winston Churchill 1946-ban a Zürichi Egyetemen elmondott beszédében az „Európai Egyesült Államok” megalakítását szorgalmazta annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a II. világháborúhoz fogható háború Európában. A gondolat jegyében 1949. május 5-én Londonban 10 állam írta alá a Londoni Szerződést, melynek eredményeképp megalakult az Európa Tanács. Az Európa Tanács egyik legfontosabb eredménye az Emberi Jogok Európai Egyezményének elfogadása volt 1950-ben. A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsnak 47 tagállama van, melyek csatlakozásukkal elfogadták a jogállamiság intézményét és garantálták állampolgáraik számára az alapvető emberi és szabadságjogokat. Az Európai Unió mind a 27 tagállama tagja az Európa Tanácsnak, Magyarország 1990 novemberében csatlakozott a nemzetközi szervezethez.

AZ ORSZÁGHÁZ KÖNYVKIADÓ KÍNÁLATÁBÓL AJÁNLJUK

Az Országház és a 19. század parlamenti épületei

A magyar Országház a világ legjelentősebb parlamentépületeinek egyike. Alkotói – az illetékes döntéshozók, a pályázók és a tervező – tisztában voltak feladatuk jelentőségével. Milyen előképek lebegtek a magyar Országház alkotói előtt? Hogyan születtek meg a világ első parlamenti épületei? Miként formálódtak az üléstermek, hogyan használták-használják a reprezentatív helyiségeket? Milyen szobrokkal és képekkel díszítették az épületek külsejét és belsejét? Mi a parlamenti épületek városképi szerepe? A kötetből ezekre a kérdésekre is választ kaphat az olvasó. (Betekintés a kötetbe.)