2023 november

HÍRLEVÉL


Az Országgyűlési Könyvtár elektronikus hírlevele 2023. november

TARTALOM

SZÁMÍT A VÉLEMÉNYE!
Könyvtárhasználati felmérés az Országgyűlési Könyvtárban

ÚJDONSÁGOK A KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN
Elakadt a kutatásban? Nem talál forrásokat a szakdolgozatához? – Kérdezze a könyvtárost!
Hiánypótló online adatbázisunk a jogi kutatások szolgálatában – De Gruyter: Social Sciences and Humanities Package

MÁR OLVASHATÓ A KÖNYVTÁRBAN!
Fedezze fel friss köteteinket a virtuális tárlón

KÖNYVTÁRI HÍREK
Jelenlétünk egyetemi és szakmai rendezvényeken
„Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése
Stipta István jogtörténész, egyetemi tanár kapta idén a Nagy Miklós-díjat!

MEGEMLÉKEZÉS
In memoriam Sólyom László (1942–2023)

IMPRESSZUM

SZÁMÍT A VÉLEMÉNYE!

Könyvtárhasználati felmérés az Országgyűlési Könyvtárban

Október elejétől november végéig könyvtárhasználati felmérést végzünk, melyhez az Önök segítségét kérjük. A kérdőívet az olvasói fiókba belépve érhetik el, és tölthetik ki elektronikusan, illetve a könyvtárban személyesen nyomtatva is. Ebben a közös munkában azt szeretnénk megtudni, hogy mennyire ismerik és veszik igénybe a könyvtárunk által kínált szolgáltatásokat, azokkal mennyire elégedettek. A felmérés során kapott válaszok segítségével szeretnénk javítani szolgáltatásaink színvonalán, illetve azok esetleges bővítésével teljesebbé kívánjuk tenni a minket személyesen, vagy elektronikus úton megkeresők könyvtári felhasználói élményét.

ÚJDONSÁGOK A KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN

Elakadt a kutatásban? Nem talál forrásokat a szakdolgozatához? – Kérdezze a könyvtárost!

Minden beiratkozott olvasónk ingyenesen igénybe veheti online szakreferensi szolgáltatásunkat, amelynek keretében elsősorban a jogtudományhoz, a politikatudományhoz, és a történettudományhoz, valamint a speciális gyűjteményeinkhez, így a magyar és külföldi parlamenti gyűjteményekhez kapcsolódó kérdésekben, valamint az ENSZ és az Európai Unió tevékenységével összefüggő tematikákban várjuk a megkereséseket. A kérdéseket az olvasói fiókba belépve, egy gyorsan és egyszerűen kitölthető, erre a célra rendszeresített űrlapon fogalmazhatják meg azon felhasználóink, akik a szakirodalmi kutatómunkájukban szeretnének segítséget kérni a tudományterületi vagy a gyűjteményi szakreferensektől.

Hiánypótló online adatbázisunk a jogi kutatások szolgálatában – De Gruyter: Social Sciences and Humanities Package

Az Országgyűlési Könyvtárban elérhető előfizetett online adatbázisok köre a közelmúltban több új adatbázissal is bővült. Az egyik közülük a nagy múltú német tudományos kiadó, a De Gruyter humán- és társadalomtudományi tárgykörben kiadott könyveit és folyóiratait tartalmazó adatbázisa. A történelmi és politikatudományi tematikájú dokumentumok mellett a gyűjtemény szép számmal tartalmaz jogi kiadványokat is. Az adatbázisban jelenleg mintegy 140 jogi könyv, 71 jogi folyóirat és közel 70 ezer jogi szakcikk érhető el teljes szöveggel. A dokumentumok jelentős része a kiadó saját terméke, de találunk jogi anyagokat más kiadóktól is, így például a Verlag Dr. Otto Schmidt vagy az RWS Verlag kiadványai, valamint a New York University Press és a Harvard University Press kiadványai is hozzáférhetőek. A De Gruyter – csakúgy, mint a könyvtár előfizetett online adatbázisainak jelentős része – beiratkozott olvasóink számára távolról is hozzáférhető az eduID segítségével. Előfizetett adatbázisainkról további részleteket olvashatnak a könyvtár honlapján.

MÁR OLVASHATÓ A KÖNYVTÁRBAN

Fedezze fel friss köteteinket a virtuális tárlón!

Fedezze fel friss köteteinket a virtuális tárlón! Könyvtárunk rendszeres látogatói bizonyára találkoztak már a legérdekesebb új beékezéseket felvonultató olvasótermi tárlóval, melynek kötetei havonta egyszer-kétszer frissülnek. Sokan lelkesen lapozgatják, olvasgatják ezeket a műveket, melyek a fő- és mellékgyűjtőköri kínálatunkról egyaránt áttekintést adnak. Örömmel adunk hírt arról, hogy már elektronikusan is tájékozódhatnak a kiállított kötetekről. Az időszakosan megújuló virtuális tárló segítségével a honlapunkon, a közösségi oldalainkon és az olvasótermi kijelzőkön egyaránt nyomon követhetik új beérkezéseinket.

KÖNYVTÁRI HÍREK

Jelenlétünk egyetemi és szakmai rendezvényeken

A tanév kezdetével számos felsőoktatási intézmény igyekszik ráirányítani hallgatói figyelmét azokra a gyakorlati tudnivalókra és kutatási lehetőségekre, melyek elősegíthetik tanulmányi előmenetelüket. Ennek érdekében ebben az időszakban több egyetemen szerveznek külsős intézmények bevonásával információs napokat. Könyvtárunk minden évben lelkesen képviselteti magát ezeken a rendezvényeken: hagyományosan részt veszünk az ELTE ÁJK Orientációs Napokon, az ELTE Könyvtári Napján és a Károli Közösségi Napokon, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak intézményünk gyűjteményéről és szolgáltatásairól, illetve ingyenes beiratkozást is biztosítunk számukra. E kiváló megjelenési lehetőségek mellett az Országgyűlési Könyvtár idén – egyetlen könyvtárként – a Károlyi–Csekonics Palotában megrendezett Magyar Jogi Könyvszalon kiállítói között is helyet kapott.

„Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése

Népszerű ösztöndíjprogramunkat 2023-ban 12. alkalommal írtuk ki határon túli és magyarországi fiatal szakemberek számára. A program fő célkitűzése, hogy támogassa a Kárpát-medencében a fiatal magyar könyvtárosok határokon átívelő szakmai tevékenységét, illetve segítsen egy olyan hálózat kialakításában, amely alkalmas különböző könyvtárszakmai kérdések gyors és hatékony megoldására, és az anyanyelvi kultúra megőrzéséhez is hozzájáruljon. Idén szeptember 17. és 30. között öt határon túli és két magyarországi ösztöndíjas, valamint három budapesti delegált könyvtáros tölthetett két hetet intézményünkben, melynek során amellett, hogy megismerhették az Országgyűlés Hivatala, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum munkáját, lehetőségük nyílt ellátogatni számos hazai közgyűjteménybe is.

Stipta István jogtörténész, egyetemi tanár kapta idén a Nagy Miklós-díjat

2023. november 8-án került sor az Országgyűlési Könyvtár szakmai támogatásáért járó Nagy Miklós-díj átadására. Az Országgyűlés elnöke által könyvtárunk fennállásának 150. évfordulója alkalmából alapított kitüntetést idén Stipta István jogtörténész, egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatója vehette át az Országházban. A rendezvényen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a díjazottat és a szakmai közönséget.

MEGEMLÉKEZÉS

In memoriam Sólyom László (1942–2023)

Kevesen tudják, hogy Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár az 1970-es években néhány éven át az Országgyűlési Könyvtárban dolgozott. Az intézményünkben töltött időszakról szerzett kellemes emlékeit 2018-ban foglalta írásba, és juttatta el hozzánk. A könyvtárat méltató kedves sorait októberben közöltük honlapunkon.