Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Varga Attila: Román alkotmányjog...

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet gondozásában jelent meg Kolozsváron Varga Attila, a Sapientia – EMTE Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszéke docensének kötete.

A mű a román alkotmányjogot magyar nyelven tárgyaló egyetemi tankönyv, „amely sokban hozzájárul […] az alkotmányosság értékeinek bemutatásához és szükség esetén ismereteket és eszközöket nyújt az alkotmányosság védelméhez.” A szerző feldolgozza a kötetben a releváns alkotmányjogi szakirodalmat, de számos vonatkozásban önálló kutatásokon is alapul az értekezés. Romániában a tervezett alkotmánymódosításról jelenleg közvita is folyik, mely vita alapkérdéseinek megértését is segítheti a mű. A kötet 19 fejezetből áll és bemutatja többek között az alkotmányjog forrásait, az alkotmány védelmének intézményeit, a törvényhozó hatalom, a kormány és a köztársasági elnök funkcióit, jogköreit. Önálló fejezet foglalkozik Románia alkotmánybíróságával, a Nép Ügyvédje intézményével, valamint a politikai hatalom és a választási rendszer jellemzőivel. A kiadvány tartalmaz egy magyar-román alkotmányjogi terminológiai szótárt, továbbá gazdag irodalomjegyzék segíti a témában elmélyülni vágyók munkáját.

A kötetet haszonnal forgathatják a vizsgákra készülő joghallgatók, jogászok, politológusok, történészék és mindenki, akit a román alkotmányjog és az alkotmányosság jelenlegi állapota érdekel.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: KK III/2140 (Nagy olvasóterem)


Román alkotmányjog

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo