Számítógép-használat

WIFI- és számítógéphasználat

Amennyiben térítésmentes látogatójeggyel rendelkezik, akkor nincs lehetősége WIFI-szolgáltatás igénybevételére. Ha térítéses vagy kedvezményes olvasójegyet (kutatójegyet, diákjegyet, nyugdíjasjegyet, egyéb jegyet, napijegyet) vásárolt a beiratkozásnál, akkor az „ogyk-auth” WIFI-kapcsolatot használhatja, mely teljes körű internet-hozzáférést biztosít. A kapcsolódás beállítása első alkalommal 2-3 percet vesz igénybe (lásd Segédletek). A WIFI-kapcsolatok beállításához kérje az ügyeletes könyvtáros segítségét! A WIFI-hálózaton csak http- és https-protokollok használatára van lehetőség. Egyidejűleg felhasználónként csak 2 eszköz csatlakoztatása engedélyezett.
Segédletek (PDF) az „ogyk-auth” WIFI-kapcsolat beállításához térítéses vagy kedvezményes olvasójeggyel rendelkezők számára:
Windows 11 | Windows 10 | Windows 7 | Android | iOS

Az olvasóteremben számítógépek állnak az olvasók rendelkezésére, de javasoljuk, hogy hozzák magukkal saját elektronikus eszközeiket (laptop, tablet).
A számítógépek használatára mindenki jogosult, akinek az adatait rögzítették az olvasói adatbázisban. A felhasználónév megegyezik az olvasójegy számával, az alapértelmezett jelszó pedig a regisztrációkor megadott jelszó. Jelszómódosításra az online olvasói fiókban van lehetőség.

A könyvtár a térítésmentes látogatójeggyel rendelkezők számára ingyenes, korlátozott hozzáférést biztosít számítógépen nyújtott szolgáltatásaihoz: a katalógus igénybevételéhez, jogszabályok kereséséhez (Új Jogtár), illetve jogi szakfolyóiratok olvasásához (Jogkódex Szakcikk Adatbázis Plusz), valamint a könyvtár, az Országgyűlés, a nemzetközi szervezetek honlapjának eléréséhez és a Hungaricana közgyűjteményi portál használatához.

A könyvtár térítéses vagy kedvezményes olvasójeggyel rendelkező felhasználói az összes szolgáltatást igénybe vehetik. Az olvasói számítógépeken lehetőség van:

  • bibliográfiai adatok keresésére,
  • az elektronikus katalógusok és információs források használatára,
  • saját dokumentumok készítésére (irodai szoftvercsomag) és tárolására,
  • valamint az internet használatára.

USB kulcs (pendrive), CD/DVD (csak a notebookokon) és egyéb, telepítést nem igénylő külső adathordozó a számítógépeken közvetlenül használható.

A beiratkozási részlegen fejhallgató és egér kölcsönözhető. Az olvasói számítógépekről lehetőség van fekete-fehér nyomtatásra. A nyomtatás az eligazítóban elhelyezett fénymásológépekből az egyedi azonosító (PIN-kód) alapján vehető ki. A fizetendő díj mértékét Díjtételtáblázat tartalmazza.
Az olvasóteremben lehetőség van saját számítógép használatára.

A felhasználó köteles betartani az Országgyűlési Könyvtár számítógép-használati szabályzatában foglaltakat.

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo