Hivatalos Rendőri Közlöny 1884-1919

Ugrás a közlöny digitalizált számaira

1881-ben szerveződött meg a közrend folyamatos fenntartását biztosító, közvetlenül a belügyminiszter felügyelete alá tartozó fővárosi, majd vidéki államrendőrség. A jelentős területre kiterjedő, szerteágazó szervezet egységeinek irányítása hosszabb időt vett igénybe, a központi utasítások továbbításának körülményes, időigényes és költséges jellege a feladat-végrehajtás hatékonyságát nagymértékben csökkentette. Ezen összetett problémakör megoldását hivatott szolgálni 1884-ben a Belügyminisztérium első hivatalos lapjának megalapítása Hivatalos Rendőri Közlöny címmel.

A közlöny fő funkciója a rendőri szervek országos méretű és napi szintű tájékoztatása, a szolgálatot teljesítő rendőrök parancsteljesítésének, munkájának elősegítése volt. Ehhez igen széles körű előfizetési rendszert alakítottak ki, amelyben a vármegyék, a városok, a főszolgabírói hivatalok, a nagyközségek és a körjegyzői szövetkezetek is részt vettek. A rendőri intézkedések megkönnyítését a lap 1884. március 31-étől (ekkor adták ki az I. évfolyam 1. számát) tette lehetővé. A Hivatalos Rendőri Közlöny naponta jelent meg, általában 2 oldalon (egy A3-as lapon) hozta a rendőrség számára szükséges fontosabb információkat:

  • a nyomozásokkal, a lopásokkal, a körözésekkel,
  • az eltűnt személyekkel, az elveszett tárgyakkal,
  • a katonaszökevényekkel és a törvényellenesen távollevő hadkötelezettekkel,
  • az országból történt kitiltásokkal,
  • igazolványok, pecsétek megsemmisítésével stb. kapcsolatos adatokat.

Az előbbi felsorolásból látható, hogy a fenti hivatalos lap – a többi minisztériumi tárcalaptól eltérően – nem közölte a BM szerteágazó rendelkezéseinek különböző típusait. Utóbbi feladatra 1896 májusától a Belügyi Közlöny vállalkozott. Ekkor a Hivatalos Rendőri Közlöny kiadásában – amelyhez 1889-től 1896-ig névmutatót is mellékeltek – módosítás következett be. Kezdeti címe és önálló jellege a 13. évfolyam 100. száma után megváltozott: az 1896. május 1-jei, 101. számtól az 1919. 11. számig a Belügyi Közlöny című új hivatalos lap mellékleteként jelent meg Rendőri Közlöny címmel. A mellékletet hosszabb ideig naponta, az 1900-as évtized végén már kevesebbszer (általában heti négy alkalommal) adták ki, később ennél ritkább közlés is előfordult.

Mind a Hivatalos Rendőri Közlöny című önálló hivatalos lap, mind a Rendőri Közlöny című melléklet erősen hiányos állapotban, de a mielőbbi hiánypótlás szándékával került az Országgyűlési Könyvtár DTT portáljára. A fenti linkre kattintva a belügyi ágazat közlönyeihez juthatnak, azon belül a keresésre kattintva a közlöny címét beírva, pontosan definiálva, lehet megnézni a Hivatalos Rendőri Közlöny számait.