Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Véget ért az idei Könyvtár, ami összeköt

Gyorsan elszaladt az a négy hét, melyet az ösztöndíjprogramunkban résztvevő könyvtáros kollégák velünk töltöttek. A hatodik Könyvtár, ami összeköt az elmúlt évekhez hasonlóan számtalan szakmai és kötetlen programot tartogatott 10 ösztöndíjasunk és a 7 budapesti könyvtár által delegált szakember számára, akik ennek megfelelően rengeteg új ismerettel, és elmélyült szakmai kapcsolatokkal felvértezve térhettek haza.

A szeptember 24. és október 23. között eltelt időszakban a kollégák lehetőséget kaptak, hogy megismerve számos budapesti és vidéki könyvtár munkáját mély betekintést nyerjenek a magyarországi könyvtári rendszer egészének működésébe. Ez nem csak a kilenc határon túli magyar könyvtárosunk, hanem a hazai könyvtárakból érkezők számára is egyedülálló lehetőséget teremtett, hogy kilépjenek szűkebb szakmai közegükből, tekintettel arra, hogy a napi gyakorlat során ritkán kínálkozik alkalmunk ennyire átfogó módon vizsgálni szakmánkat.

Az első két hétben a kollégák még sok időt töltöttek az Országházban, ahol bővebben hallhattak a Ház történetéről, működéséről, valamint az Országgyűlés munkájáról, és Mátrai Márta háznagy is fogadta őket. Később az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának egységei, a Múzeum, a Képviselői Információs Szolgálat, a Közönségszolgálati Iroda és természetesen a könyvtár is bemutatkozott. A folytatásban a csapat fokozatosan egyre kijjebb merészkedett a program „főhadiszállásáról”, és számos budapesti és vidéki könyvtárba ellátogatott. Ösztöndíjasaink minden részletre kiterjedő, igen alapos tájékoztatást kaptak kollégáinktól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárában, a MaNDÁ-nál, a KSH Könyvtárában, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, a Corvinus Egyetem Könyvtárában, az MTA Könyvtárában, az Széchényi Könyvtárban, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, illetve az ELTE Egyetemi Könyvtárban. Emellett részt vettek az Országos Könyvtári Napok programjain Egerben, Kecskeméten és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtáraiban. A felsorolt intézmények közül több szakmai tapasztalatszerzési lehetőséget is kínált könyvtárosaink számára az ösztöndíjprogram részeként.

Bár a résztvevők napjai végig feszített szakmai ütemterv mentén teltek, az elmúlt egy hónap kötetlen programokban és kirándulásokban is bővelkedett, melyek során a kapcsolatépítésé és a személyes hangú beszélgetéseké volt a főszerep. A résztvevők a budapesti városnézés, valamint a program zárása előtti dunai hajókirándulás mellett több vidéki városba és településre is ellátogattak a négy hét alatt, így jártak Sárospatakon és környékén, Lakitelken, illetve a korábbi ösztöndíjasokkal való találkozó részeként Pannonhalmán.

Nagy örömünkre szolgál, hogy vendégül láthattuk ezt a nyitott, kedves, érdeklődő csapatot, és reméljük, kamatoztatni tudják majd mindazt a tudást és tapasztalatot, melyet a program során szereztek.

KÖT 2016 kollázs

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo