Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Vándorgyűlés 2018 – Bemutatkozott a 150 éves Országgyűlési Könyvtár

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) idén tartotta 50. Vándorgyűlését Keszthelyen. E kerek évforduló kiváló alkalmat kínált a magyar könyvtáros társadalom számára, hogy felidézve az Egyesület, valamint a hazai intézmények fejlődési útját és eddig elért eredményeit, ráirányítsa a figyelmet a könyvtárak értékteremtő munkájára. A rendezvény tematikájába ily módon jól illeszkedett az idén 150 éves Országgyűlési Könyvtár részletes bemutatkozása, melynek a MKE Társadalomtudományi Szekciója egy egész délelőttöt szentelt július 5-én, a Vándorgyűlésnek otthont adó Pannon Egyetem épületében.

Kollégák Keszthelyen

Munkatársaink Keszthelyen

A szekcióülés hallgatósága az intézményünkben zajló munka teljes spektrumát megismerhette, azok történeti vonatkozásaival együtt. Az egyes könyvtári munkafolyamatokat, gyűjteményeket, szolgáltatásokat és projekteket az adott terület szakavatott ismerője mutatta be a közönségnek. Redl Károly igazgatóhelyettes történeti bevezetőjét követően Zászkaliczky Borbála, a Gyűjteményszervezési Osztály vezetője beszélt a könyvtár gyűjtőkörének alakulásáról, a muzeális és a Magyar Parlamenti Gyűjtemény „gazdája”, Villám Judit szakreferens e két egyedülálló állományrészről árult el kulisszatitkokat, az EU és ENSZ Letéti Gyűjteményekről pedig a Czákné Szomor Ildikó által összeállított előadásból tájékozódhattunk. Mivel az Országgyűlési Könyvtár a széles közgyűjteményi együttműködésben megvalósuló Hungaricana portál üzemeltetője, a tavalyi év internetes kutatóhelyének is megválasztott portál bemutatója sem maradhatott el: Bálint Zsolt, a Hungaricana honlapjának és facebook oldalának gondozásáért felelős szakreferens avatta be a hallgatóságot a portál újdonságaiba. Dr. Tóth Éva, az Olvasószolgálati és Tartalomszolgáltató Osztály vezetője a jelenleg futó Magyar Jogi Portál digitalizálási projektünkről számolt be, majd dr. Varga Tímea és Maltsik Balázs szakreferensek adtak részletes áttekintés a Szakreferensi Osztály munkájáról. Az ülés utolsó szakaszában Tóth Tamás informatikai főmunkatárs az elmúlt évtizedek informatikai fejlesztéseit vette sorra, Parti Ádám olvasószolgálati csoportvezető az olvasóforgalom és a könyvtárhasználat adatait elemezte, Perjési Vera tartalomszolgáltató könyvtáros pedig az általános és a 150. évfordulóhoz kapcsolódó könyvtári kommunikációs munka elemeit részletezte.

Előadók - Keszthely

Előadóink

Nagy örömünkre szolgál, hogy a legfontosabb hazai könyvtáros fórumon kaptunk lehetőséget a bemutatkozásra, és bízunk abban, hogy a szekcióprogram révén sikerült láttatnunk mindazt a tartalmi gazdagságot és szakmai sokszínűséget, amit az Országgyűlési Könyvtár immár 150 éve képvisel.

A rendezvényen elhangzott előadások anyagát ide kattintva érhetik el.

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo