Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Rosta Andrea: A fiatalkorú bűnözés kriminológiája és szociológiája

Rosta Andrea könyve hiánypótló mű a magyar kriminológiai szakirodalomban, mivel hazánkban a fiatalkorú bűnözésről 1964 óta nem jelent meg monográfia.

A kötet átfogó képet nyújt a fiatalkorú bűnözés jelenségéről, annak kriminológiai, szociológiai, pszichológiai, és statisztikai aspektusairól egyaránt. Lévay Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, alkotmánybíró szerint „A mű legnagyobb értéke, hogy rávilágít arra, bár a „fiatalkorú bűnelkövető” jogi kategória, a mögötte lévő, illetve a kategória által létrehívott jelenség, a „fiatalkorú bűnözés” nem érthető meg pusztán a jog világa felől” és „a felnövekvő korosztályok kriminalitásra való reagálása nem egyszerűen büntetőjogi kérdés.”

Történelmi áttekintést kapunk arról, milyen tudományos eredmények és társadalmi változások vezettek a „fiatalkorú bűnelkövető” önálló büntetőjogi kategóriájának kialakulásához. A szerző vázolja azokat a hazai történéseket, amelyek a fiatalkorú bűnözés ügyében születtek az 1800-as évek végétől napjainkig. A kötet bemutatja a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeket és a mögöttük meghúzódó okokat, kockázati tényezőket, valamint ismerteti a tárgykörre vonatkozó alapvető nemzetközi jogi dokumentumokat is.

A könyv mindenekelőtt a szociológiai, kriminológiai és jogi oktatásban hasznosítható és megkerülhetetlen könyv lesz mindazok számára, akiket érdekel a fiatal korosztályok bűnözése, a jelenség mögötti társadalmi, nemzetközi és jogi tényezők.

A kiadvány raktári jelzete az OGYK-ban: KK III/5166 (Nagy olvasóterem)

fiatalkoru

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo