Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Párhuzamos nemzetépítés – konfliktusos együttélés

Az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Történettudományi konferenciák az Országházban című rendezvénysorozatának keretei között idén első alkalommal nemzetközi konferenciát szervez, amely során a magyar történészek mellett szomszédos országokból, valamint Nyugat-Európából érkező előadók elemzik a kelet-közép-európai nemzetépítési folyamatokat. A konferencia két nyitóelőadását követően felkért moderátorok aktív irányítása mellett, szinkrontolmácsok segítségével kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor, megvizsgálva a közös múlt nemzeti és történelmi megközelítéseit, találkozási pontjait, továbbá ellentéteit és vitáit. A szinkrontolmácsolás angol, szlovák és cseh nyelveken biztosított.

Konfliktusos együttélés

Az első panelben a reformkori nyelvkérdéstől az 1848-as „népek tavaszáig”, a másodikban az 1867-es kiegyezéstől az első világháborúban kiéleződő nemzeti konfliktusokig, a harmadikban pedig a vízválasztó párizsi békekonferenciától a második világháború kirobbanásig terjed a kerekasztal résztvevőinek prezentációja és vitája.

Időpont: 2016. november 18. 9:30
Helyszín: Országház, Felsőházi ülésterem (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)

A konferencia előadói: Robert Evans, Miskolczy Ambrus, Hermann Róbert, Dušan Škvarna, Gerhard Seewann, Nagy Mariann, Vörös László, Tamara Scheer, Szarka László, Miroslav Michela, Mark Cornwall

A szekciók vezetői: Gyáni Gábor, Fónagy Zoltán, Cieger András, Ablonczy Bálint

A konferencia fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, amely 2016. november 16-án 8:00 órakor lezárul.

A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.

A konferencia részletes programja letölthető itt.


Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo