Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Nemzetközi történelmi konferenciával emlékezünk a 150 éves kiegyezésre

Kevés olyan meghatározó, egyben megosztó eseményt találunk a magyar történelemben, mint az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés, amely hosszú évtizedekre kijelölte hazánk kül- és belpolitika pályáját, illetve máig tartó hatást gyakorolt a magyar kultúrára és társadalomra. Nem meglepő ezért, hogy a kiegyezés szükségességéről és alternatíváiról még ma is heves viták folynak a történészek és a laikus közvélemény körében egyaránt, 150 év után is életben tartva ezáltal azokat a dilemmákat, melyek már a kiegyezési törvény kidolgozóit és ellenzőit is gyötörték.

A kiegyezés kimeríthetetlen témának tűnik a ma embere számára is, hiszen annyi körülmény befolyásolta létrejöttét, és annyi szempontból vizsgálható, hogy azok teljes feltárására másfél évszázad sem volt elegendő. Minden bizonnyal számos új összefüggésre világít majd rá a kiegyezés előzményeit, folyamatát és következményeit tekintve az a nemzetközi történészkonferencia is, mely az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szervezésében valósul meg 2017. szeptember 26-án a Felsőházi ülésteremben.

A Megosztó kompromisszum – az 1867. évi kiegyezés 150 év távlatából című eseményen felszólaló magyar és külföldi történészek kisebbségpolitikai, hadügyi, illetve gazdasági szempontból közelítve elemzik majd a kiegyezés nehéz folyamatát, miközben számos adalékkal szolgálnak majd meglévő ismereteinkhez a témában.

A kiegyezési okirat első oldala

A kiegyezési okirat első oldala

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát, 2017. szeptember 20-ig jelezze az alábbi oldalon: http://www.nemzetfotere.hu/rendezvenyek?event=kiegyezes-konferencia-0926

A konferencia részletes programja letölthető itt.

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo