Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Mozaikok a hatalommegosztáshoz

Csink Lóránt műve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának könyvei. Jogtudományi Monográfiák sorozatának 5. köteteként jelent meg.

A könyv arra tesz kísérletet, hogy a hatalommegosztásból kiindulva gyakorlatias szemlélettel vizsgálja az alkotmányos berendezkedésben intézményesített szerveket és feltárja azok legfontosabb kapcsolódási pontjait.

"Az állam szerkezeti felépítése hasonlít a kirakós játékhoz. Mindkét esetben előre meghatározottak a darabok, az összekapcsolás szabályai és mind az államszervezet, mind a puzzle esetében a kép az egyes elemek összeillesztését követően válik értelmessé. Magyarország 2012. január 1-je óta hatályos Alaptörvénye összekeverte a puzzle-t, több darabkát elvett, azokat más darabokkal pótolta. Az új képrészletet mutató darabkákat egymáshoz kell illeszteni, a régi darabok új helyét is meg kell keresni, hogy a végén feltáruljon az összkép: az állam működésének rendje." A jelen műnek nem célja, hogy az egész puzzle-t kirakja és Magyarország teljes államszervezetét bemutassa, "ezen írás célja az elméleti alapok segítségével a puzzle elemeinek felkutatása és néhány darab összekapcsolása, hogy azok értelmes képpé formálódjanak. A jelen írásban bemutatott darabkák kiválasztása önkényes tehát, nem a teljes körűségre törekszik, hanem egyes darabok módszeres összeillesztésére." Ebből kiindulva mutatja be a mű az Alaptörvény által megállapított alkotmányos berendezkedés hatalmi ágait, a hatalmi tevékenységet gyakorló intézményeket.

Csink Lóránt, Phd, egyetemi docens a KRE Állam- és Jogtudományi Karán 2003-tól 2011-ig tanított alkotmányjogot és összehasonlító alkotmányjogot, majd 2011-től a PPKE Jog- és Államtudományi Karának oktatója. Korábban számos, az alkotmányjoghoz kapcsolódó intézmény munkatársa (Országgyűlés, Köztársasági Elnöki Hivatal, Alkotmánybíróság, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Adatvédelmi Biztos Irodája). Jelenleg az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában osztályvezető.

A kiadvány raktári jelzete az OGYK-ban: 904.889

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo