Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Megjelent a legutóbbi történettudományi konferencia tanulmánykötete

A Tomka Béla által szerkesztett kötetben olvasható értekezések 2014. október 17-én hangzottak el az Országház felsőházi üléstermében, Az első világháború következményei Magyarországon és Európában elnevezésű konferencián. A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.

A konferenciát Martonyi János volt külügyminiszter nyitotta meg. Az esemény az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szakmai programja keretében valósult meg. A konferenciáról itt tekinthető meg egy összefoglaló rövidfilm.

Az első világháború kitörésének százéves évfordulója kapcsán sokféle tanulmány és feldolgozás született a témában. E konferencia neves előadói - a többi közt Tomka Béla, Romsics Ignác, John Lukács, Gyáni Gábor - a háború következményeit vizsgálták, az előidézett társadalmi, politikai, gazdasági, eszmetörténeti és művészeti változásokat. Kiemelt figyelmet kaptak azok a mélyreható jelenségek, amelyek hosszabb távon meghatározták Magyarország további sorsának alakulását: a monarchia felbomlása, forradalmak és ellenforradalmak, a háborút lezáró békerendszer, a gazdasági és népesedési következmények, nemzetpolitikai vonatkozások.

A kérdéskör teljes áttekintését lehetővé tevő, jól hasznosítható kötet született, jól megválasztott illusztrációkkal, szép kivitelben, névmutatóval kiegészítve.

A tanulmánykötet az Országgyűlés Hivatala gondozásában jelent meg, a Tudományos konferenciák az Országházban sorozat részeként. A kiadvány hamarosan elérhető lesz az Országgyűlési Könyvtár állományában.

elsovh

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo