Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Luther Biblia a könyvtár állományában

500 éve, 1517. október 31-én Luther Márton (Martin Luther) kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Luther fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát.

Wartburg várában, kényszerű fogsága idején kezdett bele az eredeti görög és héber nyelvű szöveget felhasználva az Újszövetség fordításába. Az általa készített protestáns Biblia nemcsak a Biblia-fordítás történetének, vagy a teológiának, hanem a német irodalomnak, a német nyelvfejlődésnek is kiemelkedő eseménye volt, a német irodalmi nyelv kialakulására is hatott. Az Újszövetség fordítása 1522-ben, a fametszetekkel díszített teljes Biblia 1534-ben jelent meg először nyomtatásban. A lutheri Biblia népszerűségével egyetlen könyv sem vetekedhetett. A könyvnyomtatás feltalálásának következtében gyorsan elterjedt, és mintájává vált a többi nemzeti nyelvű fordításnak is.

Luther Biblia lapja

A Luther-féle Biblia egy lapja

Az Országgyűlési Könyvtár muzeális gyűjteményében is fellehető egy példány Luther Márton Bibliájából. Ghyczy Ignác gyűjteményéből származik a díszes bőrkötésű kapcsos könyv, melynek címe Biblia, das ist, die gantze Heilige Schrifft. Wittenbergben jelent meg 1569-ben, Hans Lufft nyomdájában.A 282 levélből álló mű számtalan, bibliai jeleneteket megelevenítő fametszetet tartalmaz.

Luther Biblia fametszet

A Luther-féle Biblia egyik fametszete

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo