Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Lang Gyula: Híres történelmi útvonalak

Rendkívül érdekes, témájában és feldolgozási módjában újszerű összeállítást készített a szerző: Európa és Amerika híres, hosszú történelmi időszak alatt kialakult és máig használt útvonalait vette sorba. Vannak köztük közismertek (pl. Selyemút, Borostyánút) és kevésbé ismerősek (pl. Oregon-ösvény, Könnyek útja).

Az egyes útvonalak bemutatása során a szerző nemcsak útleírásszerűen tárgyalja a látni- és tudnivalókat, nemcsak a történelmi vonatkozásokat ismerhetjük meg, hanem sokféle forrásból merítve, többféle tudományág (földrajz, hadtörténet, technikatörténet, diplomácia, néprajz) eredményei segítségével járhatjuk végig az egyes területeket. Ez a sokrétű tárgyalásmód rendkívül gazdaggá, érdekessé és jól használhatóvá teszi a kötetet.

Ezen útvonalak története az ősidőkbe nyúlik vissza: erre járhattak egykor őseink vadászni vagy vízért, vagy éppen menekültek az ellenség elől, illetve kereskedtek, mindeközben magukkal vitték tudásukat, szokásaikat, kultúrájukat is. A földrajzi adottságok által kijelölt természetes útvonalak mentén, a legkedvezőbb helyeken letelepedett a népesség, és a létrejött települések idővel városokká, mára nagyvárosokká fejlődtek.

Az amerikai kontinens útvonalainak tárgyalásánál a szűken vett témán továbbmutatva, bepillantást nyerhetünk a felfedezések, a bevándorlás, az őslakosság, az indiánpolitika problematikájába is.

Külön figyelmet fordított a szerző a magyar vonatkozásokra: egyrészt az európai utak Magyarországon is áthaladnak, másrészt nagyon sok magyar utazó-felfedező, többek között Kőrösi Csoma Sándor, Stein Aurél, Xantus János játszott szerepet ezen útvonalak feltérképezésében.

A fejezetek végén megtaláljuk a felhasznált magyar és külföldi szakirodalom jegyzékét is. Kiváló a könyv képanyaga, valamint remek térképek segítik az ismeretekben való eligazodást.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: KK IV/436

Híres történelmi útvonalak

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo