Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Könyvtárszakmai megállapodás az Országgyűlés Hivatala és a Kúria között

Örömmel adunk hírt arról, hogy 2019 márciusában dr. Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója és dr. Darák Péter, a Kúria elnöke az Országgyűlési Könyvtár és a Kúria könyvtárszakmai együttműködésének elmélyítését célzó megállapodást írt alá.

Az Országgyűlési Könyvtár mint országos hatáskörű jogi szakkönyvtár eddig is kiváló kapcsolatokat ápolt a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtárával, nem csak a két intézmény hasonló profilja, hanem szakmai elveik és a fejlesztési irányokról vallott felfogásuk egyezése révén is. Az országos jogi könyvtári rendszer működtetését érintő kérdésekben is azonos az álláspontjuk: azt vallják, hogy hagyományos könyvtári értékek megőrzése mellett kell alkalmazkodniuk az információtechnológia időszerű kihívásaihoz.

A megállapodástól a felek elsősorban azt várják, hogy segítségével az Országgyűlési Könyvtár és a Kúria szakkönyvtára a gyorsan változó könyvtári környezetben is rugalmas és naprakész válaszokat tud adni a szakmai kihívásokra, mind hatékonyabban szolgálva ezáltal az átalakuló felhasználói igényeket. A tudományos kutatás támogatása terén megvalósuló együttműködéssel mindkét intézmény nyer, hiszen a szakterületi, gyűjtőköri és célcsoporti hasonlóságok lehetővé teszik a könyvtári erőforrások korábbinál hatékonyabb megosztását. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az együttműködés eredményeképp a könyvtárak, a tudományos szféra és az igazságszolgáltatás között létrejövő szorosabb szakmai kapcsolat egyaránt emeli a bíróságok és a könyvtárak szakmai presztízsét.

Reményeink szerint intézményünk szolgáltatásai a megállapodás által a korábbinál célzottabban érhetik el az igazságszolgáltatásban dolgozókat és a munkájukban őket segítő intézményeket, ily módon is növelve a könyvtár jogtörténeti értékeinek, magyar és idegen nyelvű kurrens dokumentumainak láthatóságát e kiemelten fontos szakmai csoport körében.

Markója Szilárd és Gerencsér Judit

Markója Szilárd az Országgyűlési Könyvtár és Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtárának vezetője

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo