Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája, Csongrád

A Tisza-parti város Információs Központja, a Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel (IKSZ) karöltve idén május 27. és 28. között rendezte meg a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciáját. A határon túli magyar könyvtárosok legnagyobb seregszemléjén az Országgyűlési Könyvtár munkatársai előadóként és résztvevőként egyaránt képviseltették magukat.

A konferencia változatos, tartalmas szakmai napja a városháza dísztermében zajlott. Megnyitóbeszédet Ramháb Mária az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) elnöke mondott, majd Bedő Tamás, Csongrád polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Fodor Péter

Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a konferencia levezető elnöke köszönti a résztvevőket

Ezt követően Romsics Ignác történészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora „Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása és a trianoni békeszerződés” címmel tartott élvezetes előadást, amely igen pontosan megvilágította az 1920-as békeszerződéshez vezető – több évtizedet átfogó – utat.

„Külhoni magyar intézetek a magyar kultúráért” címmel Beniczkyné Kozlik Erika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője ismertette a magyar kulturális diplomácia feladatait, a külföldi magyar intézetek tevékenységét, a magyar kultúra nemzetközi színtéren történő megjelenítésének lehetőségeit.

Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár vezetője a bibliotéka fennállásának 150. évfordulója alkalmából adott tájékoztatást az intézmény működéséről, a jövőbeli tervekről, valamint az Országgyűlési Könyvtár által koordinált „Könyvtár, ami összeköt” című, a Kárpát-medencei könyvtárosok együttműködését célzó ösztöndíjprogramról. Az előadás végén a konferencia résztvevői szóbeli meghívót kaptak a Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozójára, mely a tervek szerint 2018. november 6. és 7. között kerül megrendezésre.

Lendvától Eszéken, Somorján, Szabadkán, Topolyán, Sepsiszentgyörgyön keresztül egészen Tiszaújvárig hallgathattuk meg határon túli kollégáink beszámolóit már működő és frissen elindított könyvtári, közművelődési kezdeményezésekről, valamint az anyanyelv, a nemzeti identitás megőrzésének nehézségeiről, lehetőségeiről.

Az idei konferencia is – csakúgy, mint a korábbiak – rendkívül izgalmas előadásokban bővelkedett, újabb és újabb kérdéseket hozott felszínre, ezzel segítve az együtt-gondolkodást, egyben bizonyítva, hogy a könyvtár bizony valóban összeköt.

Csongrád résztvevők

A konferencia hallgatósága

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo