Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

B.Müller Tamás: Vörösterror az Országházban, 1919

Az Országgyűlés Hivatalának munkatársa, B. Müller Tamás történész jegyzi ezt az egyedülálló tematikájú kötetet, aki a korszakot taglaló történeti tanulmányok mellett az Országgyűlési Könyvtár dokumentumait és levéltári anyagokat is felhasznált a monográfiához, s mindvégig „Országház-központúan” vizsgálta az eseményeket. Érthető tehát, hogy a kiadvány az Országgyűlés Hivatala könyvkiadási programja keretében, a Nemzet Főtere Könyvek sorozatban jelent meg.

Hiánypótló műről van szó: évtizedek óta nem született a Tanácsköztársaság politikai rendőrségének történetét feldolgozó munka. A szerző a Belügyi Népbiztosság Politikai Nyomozó Osztálya közel 3 hónapos országházi működését mutatja be. A szervezetet Corvin Ottó vezette és mellette szolgáltak a hírhedt különítményes alakulat, a „Lenin-fiúk” tagjai.

Fontos kérdés, hogy miért épp az Országház főrendiházi szárnyában rendezkedtek be: az épület a polgári Magyarország szimbóluma volt, a kommunisták megtagadták az 1918 előtti rendszert és ezzel is jelezni akarták, hogy legyőzték a régi Magyarországot.

A könyv nemcsak eseménytörténet, hanem forrásgyűjtemény is, mivel a kapcsolódó dokumentumokat is tartalmazza (rendőrségi jelentések és jegyzőkönyvek, illetve ügyészségi és büntető törvényszéki jegyzőkönyvek), és a fogvatartottak, köztük országgyűlési képviselők visszaemlékezéseit is közli, így teljes keresztmetszetet tud nyújtani az elemzett témában.

Rendkívül gazdag a kiadvány képanyaga, oldalain sok, eddig nem látott fotóval találkozhatunk. Nagyon hasznos a könyvet kiegészítő életrajzi gyűjtemény, hiszen nagyban elősegíti a szereplők és az események közti eligazodást.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: 910.362 MPGY KK


Vörösterror

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo