Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

30 éve került sor a rendszerváltás utáni első Országgyűlés alakuló ülésére

Az első szabadon választott Országgyűlés 1990. május 2-án alakult meg. A törvényhozás 386 helyéből az MDF 165, az SZDSZ 94, a Független Kisgazdapárt 44, az MSZP 33, a Fidesz 22, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja 21 és a függetlenek 7 mandátummal részesedtek. Nem sokkal tíz óra után Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke köszöntötte az Országgyűlés díszvendégeit: többek között Habsburg Ottót, az Európa Parlament Magyarországgal foglalkozó bizottságának elnökét és kíséretét, valamint Varga Bélát, az 1947-es Nemzetgyűlés elnökét.

1990. május 2.

Az Országgyűlés alakukó ülése, 1990. május 2.

A 88 éves Varga Béla beszéde végén Isten áldását kérte Magyarországra, a Parlamentre és valamennyi képviselőre, majd Vörös Vince az Ideiglenes Nemzetgyűlés és a Nemzetgyűlés volt jegyzője mondott ünnepi beszédet. Ezután a 89 éves Kéri Kálmán, az Országgyűlés korelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az Országos Választási Bizottság beszámolója után megalakultak a frakciók, és ismertették a frakcióvezetők személyét: MDF: Antall József, SZDSZ: Tölgyessy Péter, Kisgazdapárt: Torgyán József, MSZP: Pozsgay Imre, Fidesz: Orbán Viktor, KDNP: Füzessy Tibor és a függetlenek vezetője: Fodor István. Ezután választották meg a parlamenti tisztviselőket: az Országgyűlés elnöke Göncz Árpád, alelnökök: Szabad György, Vörös Vince és Szűrös Mátyás lettek. Az új házelnök az Alkotmány értelmében a köztársaság ideiglenes elnöke lett, így az első alelnököt, Szabad Györgyöt választották megbízott országgyűlési elnökké.

1990. május 2. Antall

Antall József felszólal az Országgyűlés alakukó ülésén, 1990. május 2.

A kora délutáni órákban az igazolt képviselők névsorának ismertetése után a törvényhozók letették az ünnepélyes esküt. Ezt követően Németh Miklós kormányfő a Minisztertanács lemondása után sok sikert kívánt az új parlamentnek. Az alakuló ülésen a honatyák elfogadták az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének törvénybe iktatását, október 23-a nemzeti ünneppé nyilvánítását, illetve egy nyilatkozatot az Európa Tanácshoz való csatlakozási szándékról. Az ülés végén a képviselők megegyeztek, hogy az ülésre díszvendégként meghívott, de lábadozása miatt távollévő Sütő András erdélyi írónak táviratot küldenek, melyben kifejezik jó kívánságaikat.

Az ülés teljes szövegét, és az ünnepi felszólalásokat elolvashatják a Hungaricana közgyűjteményi portálon.

1990. május 2. jegyzőkönyv

A Országgyűlés 1990. május 2-ülésének a jegyzőkönyve

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo