Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

155 éve hozták létre az Országgyűlési Könyvtárat

Az Országgyűlési Könyvtár megalapítását az 1868. november 6-i képviselőházi házszabály 215. paragrafusa mondta ki: „A Ház, tagjainak használatára, könyvtárt állít, melybe azon könyvek, nyomtatványok, vagy egyéb kiadványok szereztetnek meg, melyek a törvényhozási munkálkodásnál szükséges adatokat tartalmaznak.”

A törvényhozói munka támogatására létrehozott könyvtárnak, mely 1902 óta az Országházban működik, ma már kettős rendeltetése van: parlamenti könyvtárként és nyilvános közgyűjteményként is működik, és széles körű szolgáltatást nyújt. Az eredetileg zárt intézmény 1952-ben lett nyilvános, 1991-től pedig ismét úgy segíti a képviselőket, hogy közben az egyetemi tanárokat, diákokat, kutatókat, valamint a jog, történelem, politológia és az országgyűlési dokumentumok iránt érdeklődőket is várja.

Különlegessége, hogy gyűjti, megőrzi és szolgáltatja az ENSZ és az Európai Unió hivatalos kiadványait, valamint az ezen szervezetekkel kapcsolatos szakirodalmat. A könyvtár mintegy 8000 muzeális könyvet tartalmazó gyűjteménnyel is büszkélkedhet, melynek legrégebbi és legértékesebb darabjai megtekinthetők a Ghyczy Ignácz Kiállítótérben.

Az Országgyűlési Könyvtár olvasóterme
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo