2024 április


HÍRLEVÉL

Az Országgyűlési Könyvtár elektronikus hírlevele 2024. április

ÚJDONSÁGOK A KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN

Egyedülálló archívum az Országgyűlési Könyvtár online kínálatában – Archives Unbound Collection

Az Archives Unbound Collection a Gale elsődleges forrásait kínáló Gale Primary Sources egyik gyűjteménye, amely a történettudományi és politikatudományi kutatások szempontjából alapvető fontosságú, ritka, máshol fel nem lelhető, értékes levéltári anyagokhoz biztosít hozzáférést. A szöveges irattári forrásanyagok mellett képeket, fotókat is tartalmaz. Multidiszciplináris forráshoz méltó módon a gyűjtemény tematikája széles skálát ölel fel a középkortól a huszadik századi politikatörténetig. A Gale Research Complete – csakúgy, mint a könyvtár előfizetett online adatbázisainak jelentős része – beiratkozott olvasóink számára távolról is hozzáférhető az eduID segítségével. A részletekért, kérjük, keressék fel a könyvtár honlapját: https://konyvtar.parlament.hu/elofizetett-adatbazisok

MÁR OLVASHATÓ A KÖNYVTÁRBAN

Új könyvek az Országgyűlési Könyvtár állományában

Már böngészhető az áprilisi virtuális tárlónk!

Fókuszban a külföldi szakirodalmi kínálatunk

Az Országgyűlési Könyvtár kiemelt hangsúlyt helyez a gyűjtőkörének megfelelő tudományterületekkel kapcsolatos friss külföldi szakirodalom gyarapítására. A külföldi könyvújdonságok beszerzése alapvetően a tudományterületi, gyűjteményi szakreferensek javaslatai alapján zajlik, de külső szakértőket is bevonnak a véleményezési, javaslattételi folyamatba. Évente több száz idegen nyelvű művet vásárol a könyvtár, melyek közül minél többet igyekszünk szabadpolcon elhelyezni. Az elmúlt hónapokban a 2023-ban beszerzett külföldi könyveink közül tettünk közzé gyűjtőköri válogatásokat.

Ízelítő idegen nyelvű könyvújdonságainkból

A mellékgyűjtőköreinkhez kapcsolódó újdonságokkal itt ismerkedhetnek meg, de az Európai Unióról és az ENSZ-ről szóló új köteteinkből is találnak válogatást a honlapunkon.

KÖNYVTÁRI HÍREK

Részvételünk a Károli Közösségi Napokon

2024. április 2. és 5. között, a hagyományokhoz híven ismét megrendezték a Károli Gáspár Református Egyetemen a Károli Közösségi Napok programsorozatát. Az Országgyűlési Könyvtár az Egyetemmel kötött együttműködési szerződésnek megfelelően minden évben képviselteti magát a rendezvényen. Kollégáink idén is bemutatkozó előadást tartottak könyvtárunk elérhető jogi információs forrásairól, szolgáltatásairól és gyűjteményeiről. A szokásokhoz híven ingyenes beiratkozási lehetőséget is kínáltunk a hallgatóknak és az oktatóknak. A lehetőséggel sok diák élt, emellett több kérdés is érkezett hozzánk a könyvtári gyűjteményekkel, adatbázisokkal kapcsolatban.

A Károli Junior Akadémia programja a könyvtárban

2024. április 18-án látogatókat fogadtunk a Károli Junior Akadémia programjának keretében. A vendégek országházi sétán vettek részt, majd megtekintették a könyvtár olvasótermét. A Ghyczy Ignácz Kiállítótérben a könyvtár muzeális könyvritkaságaiba nyerhettek betekintést. A résztvevőket Prof. Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora és dr. Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár vezetője köszöntötte. Ezt követően dr. Urai-Tóth Éva könyvtárvezető-helyettes előadásában bemutatta a könyvtár állományát, szolgáltatásait, végül Andrási Réka, az Országgyűlési Múzeum Pedagógiai Osztályának vezetője ismertette a múzeum ifjúsági pedagógiai programjait.

Magyar Könyvtárosok IX. Világtalálkozója

A hazai könyvtáros szakma 1980 óta rendezi meg a külföldön élő magyar könyvtárosok szakmai világtalálkozóját, amelyre eddig összesen nyolc alkalommal került sor, és amely 2013 óta az OSZK és az Országgyűlési Könyvtár társszervezésében valósul meg. A Magyar Könyvtárosok IX. Világtalálkozója 2024-ben november 21–22-én lesz Budapesten. A programmal kapcsolatos híreket a szervezők által létrehozott Facebook-esemény segítségével követhetik.

MEGEMLÉKEZÉS

In memoriam Csemegi Károly (1826–1899)

125 éve, 1899. március 18-án hunyt el Csemegi Károly ügyvéd, igazságügyi államtitkár, kúriai tanácselnök, az első magyar büntető törvénykönyv, azaz a bűntettekről és vétségekről szóló 1878. évi V. törvénycikk megalkotója. A róla elnevezett Csemegi-kódex a francia, az olasz és a német büntetőjog alapos tanulmányozásával öt évig készült. A törvényjavaslathoz kapcsolódó, a kor büntetőjog-tudományának eszméit érvényre juttató 700 oldalas indokolást a hazai jogászság napjainkig a jogtudományi szakirodalom egyik legkiválóbb szellemi termékeként tartja számon. A büntető jogtudomány kiemelkedő alakjának részletes életrajzát elolvashatják a Magyar Jogi Portálon (https://konyvtar.parlament.hu/csemegi-karoly), ahol teljes szöveggel elérhetők a szerző digitalizált művei is.

175 éve mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását

Az 1848–49-es események 1849. április 14-én érték el csúcspontjukat Debrecenben, a Nagytemplomban, amikor az ott ülésező országgyűlés kimondta a Habsburg-Lotharingiai uralkodóház trónfosztását. Ezzel párhuzamosan az Országos Honvédelmi Bizottmány kiadta a Függetlenségi Nyilatkozatot, amelyben Magyarország függetlenségét deklarálták, és kinevezték Kossuth Lajost kormánybiztossá. 1849. április 14-én Magyarországon uralkodó nélküli alkotmányos monarchia jött létre, amely biztosította a polgári jogállamiság feltételeit. A Függetlenségi Nyilatkozat több korabeli példánya megtalálható az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc közel 700 darab aprónyomtatványa között, melyet a könyvtár a 19. század vége óta őriz állományában. Az évfordulóról könyvkiállítással is megemlékezünk az olvasóteremben.

AZ ORSZÁGHÁZ KÖNYVKIADÓ KÍNÁLATÁBÓL AJÁNLJUK

Országházi séták sorozat – Az Országgyűlési Könyvtár

Az Országház Könyvkiadó kötetében az olvasók bepillanthatnak a 150 éves könyvtár múltjába és jelenébe. Megcsodálhatják a gerendás, neogótikus famennyezetet, a gazdagon faragott, áttört támíveket, a cizellált kovácsoltvas korlátokat, a pompás csillárokat és a mennyezetig érő könyvespolcokat. Mindemellett megismerhetik a jogi, politológiai és történelmi gyűjtőkörű, gazdag muzeális értékeket is őrző szakkönyvtár gyűjteményét, amely műemléki környezetben, de modern könyvtári szolgáltatásokkal várja látogatóit. (Betekintés a kötetbe.)

Országházi séták sorozat – Az Országgyűlési Múzeum

Az Országházat bemutató sorozat jelen kötete az egykori és az újraalapított múzeumot mutatja be. Felidézi a múltat, az 1920-as évektől Magyarország közgyűjteményi szférájában megjelenő újító intézményt, bepillantást enged a kivételes múzeum működésébe, gyűjteményeibe és kiállításaiba. Kissé rendhagyó módon kitekint az Országházból is, s átfogó képet ad a felszámolástól az újraalapításig eltelt időszakról, majd megvizsgálja a régi és az új múzeum kapcsolatát, szólva a jelen kihívásairól, a közintézmény céljaiban és tereiben történt változásokról is. (Betekintés a kötetbe.)

 

A köteteket a könyvtár Eligazítójában lehet megvásárolni.