2024 február


HÍRLEVÉL

Az Országgyűlési Könyvtár elektronikus hírlevele 2024. február


SZÁMÍT A VÉLEMÉNYE!

2023 utolsó hónapjaiban könyvtárhasználati felmérést végeztünk a könyvtárban. Hálásan köszönjük minden kedves olvasónknak, akik időt szántak a kérdéssor megválaszolására.

ÚJDONSÁGOK A KUTATÁS SZOLGÁLATÁBAN

Új adatbázisok a könyvtárban

2024 januárjától intézményünk online forrásainak köre két új magyar és egy külföldi adatbázissal bővült. Az Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatása (MeRSZ) több mint 850, zömmel magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet és jegyzetet tartalmaz teljes szöveggel. Immár az Argumentum Kiadó könyvgyűjteményében is böngészhetünk a Szaktárs platformon keresztül: itt az irodalomtörténet, történettudomány, oktatáselmélet, nyelvészet, nyelvtörténet, szociológia, zenetudomány, könyvtörténet, művészetelmélet, színháztörténet, pszichológia, néprajz, régészet és építészet témakörében találunk szakirodalmat, továbbá kritikai kiadásokat. Végül szintén elérhetővé vált a Gale Research Complete, a világ legnagyobb, elsődleges és másodlagos dokumentumokat tartalmazó, angol nyelvű multidiszciplináris adatbázisa, amely a jogi, történettudományi és politológiai források mellett többek között közgazdasági és irodalmi anyagokat is kínál. Az új adatbázisok távolról is hozzáférhetők térítéses olvasójeggyel rendelkező felhasználóink számára.

MÁR OLVASHATÓ A KÖNYVTÁRBAN

Új könyvek az Országgyűlési Könyvtár állományában

Már böngészhető a januári virtuális tárlónk!

Fókuszban külföldi szakirodalmi kínálatunk

Az Országgyűlési Könyvtár kiemelt figyelmet fordít a főgyűjtőköri tudományterületekkel (jog-, politika- és történettudomány), a nemzetközi szervezetekkel (ENSZ, EU), valamint a külföldi parlamentek működésével kapcsolatos friss külföldi szakirodalom minél szélesebb körű beszerzésére. Külföldi könyvújdonságokkal folyamatosan gyarapítjuk állományunkat, főképp a tudományterületi, gyűjteményi szakreferensek javaslatai alapján, de külső szakértőket is felkérünk a véleményezésre, javaslattételre. Évente több száz idegen nyelvű művet vásárol a könyvtár, melyek közül minél többet igyekszünk szabadpolcon elhelyezni a Nagy olvasóteremben. Az elkövetkezendő hetekben-hónapokban tavaly beszerzett külföldi könyveink közül ajánlunk néhányat figyelmükbe, amelyek minden bizonnyal számot tarthatnak az adott területekkel foglalkozók érdeklődésére.

Ízelítő idegen nyelvű könyvújdonságainkból
Az idegen nyelvű történettudományi újdonságokkal itt ismerkedhetnek meg, új politikatudományi könyveink némelyikéről pedig itt olvashatnak.

Nagyszámú e-könyvvel bővült gyűjteményünk

Az Országgyűlési Könyvtár néhány éve – egyedi beszerzések által – e-könyvekkel is igyekszik gazdagítani állományát. Tavaly óta azonban már szisztematikusan is gyarapítjuk az elektronikus formátumú dokumentumállományunkat: 2023-ban 137 gyűjtőköri szakirodalmat szereztünk be e-könyv formában. Az eddig megvásárolt, távolról is elérhető e-könyveink listáját katalógusunkban böngészhetik.

KÖNYVTÁRI HÍREK

Szakmai csoportok a könyvtárban

Nagy örömünkre szolgál, hogy szakmai közönségünk mind nagyobb arányban kíváncsi a könyvtár gyűjteményére és szolgáltatásaira. A gyűjtőköri szakterületeket oktató felsőoktatási intézmények, különösen az egyetemi partnereink folyamatosan szerveznek csoportos látogatásokat a könyvtárba, melyeken hallgatóik és munkatársaik személyesen tájékozódhatnak mindazokról a kutatási forrásokról és lehetőségekről, melyeket intézményünk kínál. Az elmúlt hónapokban tucatnyi szakmai látogatót fogadtunk, köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Zlinszky Szakkollégiumának, továbbá a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának hallgatóit. A közelmúltban láttuk vendégül a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának négy vezetőjét is, akikkel szakmai konzultációt folytathattunk jelenlegi és jövőbeli együttműködésünkről.

MEGEMLÉKEZÉS

In memoriam Slachta Margit (1884-1974)

Ötven éve halt meg Slachta Margit (Kassa, 1884. szeptember 18. – Buffalo, New York, 1974. január 6.) szerzetesnő, a Szociális Testvérek Társaságának megalapítója, keresztény feminista politikus. Ő volt az első magyar nő, akit országgyűlési képviselőnek választottak 1920-ban. Elvei melletti bátor kiállása miatt szállóigévé vált róla az a Parragi György országgyűlési képviselő-újságírónak tulajdonított megjegyzés, miszerint „ő az egyetlen férfi a Nemzetgyűlésben”. A közelmúltban a politikus kivételes pályájáról olvashattak facebook oldalunkon.

75 éves az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata

Az ENSZ Közgyűlés 75 éve, 1948. december 10-én fogadta el az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, mellyel kinyilvánította, hogy az alapvető emberi jogok minden embert fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül megilletnek. A nemzetközi jog e kiemelkedő jelentőségű dokumentumának születése alkalmából ajánljuk figyelmükbe a könyvtár ENSZ Letéti Gyűjteményében, valamint a jogi kézikönyvtárunkban fellelhető, emberi joggal foglalkozó szakirodalmi műveket, melyekből kutatóink magyar és idegen nyelven egyaránt tájékozódhatnak az emberi jogok történeti és aktuális kérdéseiről.