Aktuális információk - második sor

Kedves Olvasóink!
A könyvtár a húsvéti ünnepekre való tekintettel 2024. március 29. és április 1. között zárva tart.
Kellemes ünnepeket kívánunk önöknek!

Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Új összefoglaló a magyar jogi szaktájékoztatásról

Hogyan tájékozódjunk a végtelen mennyiségű jogforrás között?


Miben rejlik a „titka” a folyamatos és visszatekintő közzétételi források használatának?

Hol érhetjük el a történeti és a hatályos jogszabályanyagot?

Ezekre a kérdésekre kaphat választ és sok egyéb hasznos információval gazdagodhat az érdeklődő, ha elolvassa a Könyvtári Figyelő 2014. évi 4. számában megjelent, "A magyar jogi szaktájékoztatás forrásai és eszközei" című írás első részét.

Dr. Varga Tímea jogi szakreferens által írt tanulmány a jogi információ három alapvető típusa köré csoportosítva tekinti át a jogi információk közzétételi forrásait. Először azokat a forrásokat elemzi az írás, amelyek a hazai tételes jogszabályanyagban történő eligazodást segítik, külön tárgyalva az 1945 előtti és 1945 utáni időszak legfontosabb információs eszközeit. A jogszabályok közzétételi forrásainál indokolt megkülönböztetni a folyamatos és visszatekintő forrásokat, mindkét korszakon belül ez képezi a rendezőelvet. Ezt követi a jogalkalmazási gyakorlat információs forrásainak ismertetése, itt is külön tárgyalva a jelenkortól a történeti anyag közzétételi forrásait. A dolgozat a jogi szakirodalmi források bemutatásával zárul. Mindhárom csoportnál az elektronikus források kerültek előtérbe, de természetesen a hagyományos, nyomtatott formák ismerete – elsősorban a történeti anyagok vonatkozásában – úgyszintén elengedhetetlenek. A hagyományos és az elektronikus forrásokat alapvetően az Országgyűlési Könyvtár, mint országos jogi szakkönyvtár anyagára támaszkodva gyűjtötte össze a szerző.

A tanulmány második része a Könyvtári Figyelő következő számában jelenik meg, ahol a szerző a jogalkalmazási gyakorlatra és az elméletre, azaz a jogi szakirodalomra vonatkozó információszolgáltatásra fekteti a hangsúlyt.

A publikáció elérhető az Országgyűlési Könyvtár folyóirat olvasójában.

* * *

kf

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo