Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Vágó Ádám: A Kárpát-medence ősi kincsei a kőkortól a honfoglalásig

Az ősi civilizációk szerelmese, Vágó Ádám csodálatos könyvet szerkesztett: a Kárpát-medencében talált régészeti leletek számbavételével bemutatja, hogy az évezredek során kik éltek itt és mit alkottak. A szép kiállítású, nagyméretű kiadványban közel 2000 tárgy fotóját találjuk, a területen feltárt régészeti leletanyag legértékesebb kincseit.

Talán elcsépelt a kifejezés, hogy hiánypótló műről van szó, de ez a minősítés egyik könyv esetében sem lehet annyira jogos, mint éppen ezen összeállítást látva.

Nagy munka volt a kötet létrehozása: Csorba László, a Nemzeti Múzeum (volt) főigazgatója támogatásával, valamint az ország legjelentősebb megyei múzeumainak és más jelentős gyűjteményeinek bevonásával sikerült értékeinket számba venni és lefényképezni.

Ahogyan a cím is jelzi, a könyv az őskőkortól a honfoglalásig mutatja be a kincseket, tehát a Kr.e. 800 000-től a Kr.u. 10. századig. A kiváló régész szakemberek a leletek pontos, szakszerű leírásával gazdagítják az albumot. Így nemcsak a tárgyak szépségében gyönyörködhetünk, nemcsak az egykori mesterek ügyességén álmélkodhatunk, hanem a tudományos összefüggéseket is megismerhetjük.

A Kárpát-medence mindig különböző társadalmi rendszerek és kultúrák találkozási pontja volt, de mégis nyomon követhető egyfajta folytonosság, a különféle hatások egyedi szintézise.

A lenyűgöző látvány és az a rengeteg ismeret, amit a könyv elénk tár, bizonyítja, hogy a Kárpát-medence minden időben lakott volt, és élhető körülményeket biztosított az itteni közösségeknek.

Ez a lenyűgöző szépségű album a Kárpát-medence civilizációinak képzeletbeli múzeuma.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: 909.529


A Kárpát-medence kincsei

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo