Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Tremmel Flórián: Retorika és igazságszolgáltatás

A mű szerzője, Dr. Tremmel Flórián évtizedek óta foglalkozik igazságügyi retorikával. Ezt a kézikönyvet nemcsak az igazságszolgáltatásban tevékenykedő kezdő jogászok számára írta, hanem „a tapasztalt, jelentős gyakorlattal rendelkezőknek is, továbbá a nyilvános politikai szereplőknek, illetve politikai pályára készülőknek.”

A szerző jelenlegi monográfiájában igyekszik elmélyíteni a klasszikus (ókori) retorikai ismeretanyagot, amely számos tanulsággal szolgálhat a mai perbeszédek és közéleti szónokok számára is. A szerző felfrissíti a korábbi perbeszédgyűjtemények retorikai elemzéseit és korszerűsíti azt az ezredforduló jelentős bűnpereiben tartott vád- és védbeszédek elemzésével. Behatóan vizsgálja a vád- és védőbeszédek közös és eltérő vonásait, pozitív és negatív példáit, részleteit.

A minél magasabb szintű perbeszéd-képesség nemcsak az igazságszolgáltatásban, hanem a közélet más területein is jól hasznosítható. „Ezt mutatja a világ két legnagyobb szónokának, Demoszthenésznek és Cicerónak a személyes példája, akik nemcsak híres perbeszédeket, hanem jelentős szónoklatokat is tartottak.” Tremmel Flórián „kivetíti” az alapvető igazságügyi retorikai kritériumokat, szempontokat a politikai szónoklásra is, párhuzamba állítja a perbeszédeket és a politikai beszédeket.

A könyv könnyebb áttekinthetősége és felhasználhatósága érdekében a szerző a hagyományos névmutató helyett a perbeszédekhez jobban illő és a visszakeresést megkönnyítő ügymutatót készített. Segítik továbbá az áttekintést a rendszerző táblázatok, melyek egy adott ügyben való eredményes felkészüléshez is nagyban hozzájárulhatnak, mivel a táblázat felosztásai a perbeszédek alapvető tartalmi és formai kritériumaira fókuszálnak.

Dr. Tremmel Flórián a PTE ÁJK emeritus professora, a Büntető Eljárásjogi és Kriminalisztikai Tanszék egyetemi tanára, a magyar büntetőeljárás elismert szakértője, egyénisége, a Közép-Európai Bűnügyi Együttműködés (CECC) egyik alapítója.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: KK III/4568 (Nagy olvasóterem)

retorika

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo