Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Régi pompájában újult meg az Országgyűlési Könyvtár

Az örömteli március 17-i nyitást követően március 28-án sor került könyvtárunk – felújítás utáni – ünnepélyes megnyitójára is. A könyvtárat Kövér László házelnök úr adta át megújult formájában a nagyközönség számára.

A megújulás szakmai előkészítése

A kilenc hónapos időszakot egyéves előkészítés előzte meg. Az Országgyűlés elnöke 2012. május közepén állította fel azt a bizottságot, amelytől a könyvtár szolgáltatásainak megújítására és az ezzel kapcsolatos szervezeti és térszerkezeti változtatásokra kért ajánlásokat. A bizottság külső, szakmai tagjai: Blaskóné Majkó Katalin a Magyar Képzőművészeti Egyetem közgyűjteményeinek főigazgatója, dr. Gyurgyák János az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője és dr. Kokas Károly a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának főigazgató-helyettese voltak. A könyvtár megújításában stratégiai szerepet játszó munkájukat a Házelnök úr emlékéremmel és emléklappal köszönte meg.

A munka lezáró szakaszában, a bizottság tagjaihoz csatlakozott dr. Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának főigazgatója és Markója Szilárd, a könyvtár jelenlegi igazgatója. A külső szakértők mellett a bizottság tevékenységében részt vettek az Országgyűlés Hivatala belső szervezeteiből is a szakági vezetők. A bizottság vezetője Bellavics István volt, aki jelenleg az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság igazgatója.

A bizottság 2012 decemberében zárta munkáját, és tett javaslatokat a könyvtár megújítására. A bizottság ajánlásai közül a nyitásig szinte mindent maradéktalanul végrehajtottak a könyvtár vezetői és munkatársai.

Kivitelezési munkálatok

A munkálatok a könyvtáron belül párhuzamosan folytak a Kossuth tér rekonstrukciójával, ami szükségszerűvé tette a nyilvános szolgáltatás szüneteltetését.

Az olvasótermi asztalok jelenleg

A könyvtár terei a felújítás után

Az átépítésnek köszönhetően a korábbi, két szinten lévő munka- és olvasói terek egymásba csatlakozva térszerkezeti rendszert alkotnak. Ez a könyvtár nyilvános részéhez kapcsolódó egységes, átlátható munkatér kialakításával lett megoldva. A legnagyobb logisztikai kihívást az állományapasztás folyamatának, a belső raktárterek részleges megszüntetésének, a külső raktár átszervezésének, az olvasóterem 1902-es állapotra történő visszaállításának, továbbá az új szabadpolcos kézikönyvtár és az új munkatér kialakításának párhuzamosan végzett kivitelezése jelentette.

A kivitelezési munkában nyújtott elismerés jeleként Házelnök úr emléklappal és emlékéremmel köszönte meg Lukács Józsefnek, az Országgyűlés Hivatala főépítészének és Baranovszky Zoltánnak, az Országgyűlés Hivatala Műszaki Főosztály műszaki ellenőrének a stratégiai fontosságú munkáját, továbbá emléklappal köszönte meg az Országgyűlés Hivatala Műszaki Főosztály vezetőjének, Polyák Lászlónak és munkatársainak, Bese Mihálynak, Jelencsik Imrének, Kónya Attilának, Szabó Andrásnak, Újházi Ákosnak, illetve Zimits Sándor belsőépítésznek a munkáját.

Megújult szolgáltatásaink

A szabadpolcos rendszer újragondolása sokszereplős munkafolyamat volt, amelyben külső és belső szakértők is részt vettek. Lakatos András, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott munkatársa a magyar nyelvű szakirodalom válogatásában kiemelkedő munkát végzett. Házelnök úr az ő munkáját is Emléklap átadásával méltatta. A kibővített olvasóteremben a kézikönyvtári állomány az eddigi szabadpolcos állomány duplájára nőtt. Egységes térben kerültek elhelyezésre a különgyűjtemények (Magyar és Külföldi Parlamenti, ENSZ és EU Letéti Gyűjtemény). Ennek a munkának a legörömtelibb, de egyben hosszas közbeszerzési eljárással járó része a 2737 idegen nyelvű kiadvány beszerzése és állományba vétele volt, melyek nagyobb része a kézikönyvtárban került elhelyezésre.

A raktári dokumentumokhoz történő hozzáférés is könnyebbé vált. Az online katalógusból könyvkéréseket elektronikus úton már bárhonnan, bármikor el lehet indítani. A folyóiratok tekintetében pár hét múlva kerül bevezetésre ez a szolgáltatás. Az olvasók tájékoztatására korszerű kommunikációs rendszert vezettünk be.

Az olvasók továbbra is a XXV-ös kapun át közelíthetik meg könyvtárat, ahol egyszerűsödött a bejutás. Könnyebb lett az előzetes bejelentkezés is, lehetőség van a honlapunkon webes regisztrációra.

Számos további szolgáltatás korszerűsítésére is sor került. 4 új másológép is elhelyezésre került az olvasók számára, melyen már digitális másolatkészítésre is lehetőség van. Hamarosan 40 új olvasói számítógép érkezik.

Átalakult a szaktájékoztatási struktúra. A saját építésű adatbázisok mindenki számára hozzáférhetők a honlapon.

Megújultak az olvasói szociális terek: a felújított ruhatári szekrények tágasabb folyosószakaszon találhatók. Egy kényelmes társalgó is várja az olvasókat, ahol új étel- és italautomata áll rendelkezésükre.

Megnyitó ünnepség

Az ünnepélyes megnyitón a Házelnök úr emlékéremmel és emléklappal köszönte meg a könyvtár azon munkatársainak is a munkáját, akik stratégiai szerepet játszottak a könyvtár megújításában: Dr. Tóth Évának a Nyilvános Szolgáltatások Osztálya osztályvezetőjének, aki a megújítás belső motorjaként, kiemelkedő munkát végzett a könyvtár új térbeli struktúrájának gondos kialakítása, az olvasói szempontok képviselete és a kézikönyvtár fejlesztése érdekében, valamint Tóth Tamásnak, az Informatikai csoport vezetőjének, aki a megújítás technikai munkálatait szervezte és irányította. Továbbá azon munkatársaknak is emléklapot adott át, akik állhatatos munkája nélkül nem valósulhatott volna meg a könyvtár szakmai átalakítása: Eisler Ferenc digitalizáló munkatárs, Hermány Géza, Mendyk Róbert, Steff Sándor, Weidemann Krisztián könyvraktárosok, Zászkaliczky Borbála Gyarapítási csoportvezető.

Kövér László üdvözli a megjelenteket

Az újranyitás ünnepe

Ezúton is köszönetet mondunk, azoknak a könyvtáraknak, akik a zárva tartási idő alatt olvasóink rendelkezésére álltak akár a helybenhasználat, akár a könyvtárközi kölcsönzés keretében. Külön köszönet azon intézményeknek, akik beiratkozási kedvezménnyel (ELTE Egyetemi Könyvtár, Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, Országos Idegennyelvű Könyvtár, Országos Széchényi Könyvtár) fogadták az olvasóinkat!

Szeretettel várjuk olvasóinkat a megújult/megújuló könyvtárunkban!


Rövidfilm a könyvtárról (rendezte: Kerekes Margit)Válogatás a megnyitóról beszámoló sajtóhírekből:

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár (MNO, 2014.03.29 16:58) Korszerűbb szolgáltatásokat kapnak és kényelmesebben kutathatnak az Országgyűlési Könyvtár megújulásával annak felhasználói mondta pénteken, az intézmény felújítás utáni megnyitóján Kövér László házelnök.

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár (Stop.hu, 2014.03.28 17:13) Korszerűbb szolgáltatásokat kapnak és kényelmesebben kutathatnak az Országgyűlési Könyvtár megújulásával annak felhasználói - mondta pénteken, az intézmény felújítás utáni megnyitóján Kövér László házelnök.

Országgyűlési Könyvtár: kitágult horizontok (Népszabadság, 2014.03.28 16:34) Egyéves előkészítés és kilenc hónapnyi zárthelyi munka után néhány napja újra régi fényében ragyog az Országgyűlés könyvtára, amelyet Kövér László házelnök hivatalosan ma avatott fel újra.

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár (Inforádió, 2014.03.28 15:34) Korszerűbb szolgáltatásokat kapnak és kényelmesebben kutathatnak az Országgyűlési Könyvtár megújulásával annak felhasználói - mondta pénteken, az intézmény felújítás utáni megnyitóján Kövér László házelnök.

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár (Híradó.hu, 2014.03.28 15:31) Korszerűbb szolgáltatásokat kapnak és kényelmesebben kutathatnak az Országgyűlési Könyvtár megújulásával annak felhasználói - mondta pénteken, az intézmény felújítás utáni megnyitóján Kövér László házelnök.

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár (Magyar Hírlap, 2014.03.28 15:18) Mint felidézte: a rendszerváltoztatást követően az Országgyűlési Könyvtár szélesre tárta kapuit a nyilvánosság előtt, és magas színvonalú szakmai szolgáltatással segítette a törvényhozás munkáját."Ma már a könyvtárak sokkal inkább...

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár (Metropol, 2014.03.28 15:18) Több az olvasótermi hely, számos idegen nyelvű szakirodalommal bővült a kézikönyvtár.

Megnyílt az Országgyűlési Könyvtár (SzegedMa, 2014.03.28 15:13) Korszerűbb szolgáltatásokat kapnak és kényelmesebben kutathatnak az Országgyűlési Könyvtár megújulásával annak felhasználói - mondta pénteken, az intézmény felújítás utáni megnyitóján Kövér László házelnök.

Belopta magát a parlamentbe a korszerűség (hvg.hu - kultúra, 2014.03.28 14:57) Felújították az Országgyűlési Könyvtáratat, melynek köszönhetően kényelmesebben lehet benne kutatni. Korszerűbb könyvállomány, és hosszabb nyitvatartási idő segíti majd a munkát.

Megújult az Országgyűlési Könyvtár (Mon.hu, 2014.03.28 13:04) Budapest, 2014. március 28., péntek (MTI) - Újragondolt térbeli struktúrával, korszerűbb könyvállománnyal, hosszabb nyitvatartási idővel újult meg az Országgyűlési Könyvtár.

Megújult az Országgyűlési Könyvtár (MagyarOnline, 2014.03.28 12:51) Budapest, 2014. március 28., péntek (MTI) - Újragondolt térbeli struktúrával, korszerűbb könyvállománnyal, hosszabb nyitvatartási idővel újult meg az Országgyűlési Könyvtár.

Megújult az Országgyűlési Könyvtár (Orientpress, 2014.03.28 12:44) Újragondolt térbeli struktúrával, korszerűbb könyvállománnyal, hosszabb nyitvatartási idővel újult meg az Országgyűlési Könyvtár. Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója a könyvtár ...

Megújult az Országgyűlési Könyvtár (Borsod Online, 2014.03.28 12:35) Budapest, 2014. március 28., péntek (MTI) - Újragondolt térbeli struktúrával, korszerűbb könyvállománnyal, hosszabb nyitvatartási idővel újult meg az Országgyűlési Könyvtár.

Megújult az Országgyűlési Könyvtár (Ma.hu, 2014.03.28 12:10) A digitalizálással át kellett gondolni, hogy minden könyvből érdemes-e triplumot vagy quadrumot tartani, szükség van-e a korábbihoz hasonló mennyiségű szépirodalmi, lótenyésztési vagy akár fantasy-kötetre.

Megújult az Országgyűlési Könyvtár (Inforádió, 2014.03.28 11:25) Újragondolt térbeli struktúrával, korszerűbb könyvállománnyal, hosszabb nyitvatartási idővel újult meg az Országgyűlési Könyvtár.

Megújult az Országgyűlési Könyvtár (Híradó.hu, 2014.03.28 11:21) Újragondolt térbeli struktúrával, korszerűbb könyvállománnyal, hosszabb nyitvatartási idővel újult meg.

Forrás: Hírkereső

http://www.hirkereso.hu/

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo