Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Pozsár-Szentmiklósy Zoltán: Alapjogok mérlegen: az általános alapjogi tesztek dogmatikája

A HVG ORAC kiadó gondozásában megjelent kötet az alapjogi tesztek alkalmazásához kapcsolódó módszertani kérdéseket vizsgálja, azaz azokat az általános módszereket, amelyek az alapjogokat korlátozó normák megengedhetőségének a vizsgálatára vonatkoznak.

A kötet szerzője az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa, fő kutatási területei az alapjogi tesztek és a kormányzati rendszerek általános összefüggései. Több szakmai publikáció mellett egyetemi, szakkollégiumi, és civil kutatások koordinátora és közreműködője, alkotmányjogi témájú főiskolai és középiskolai tankönyvek társszerzője.

Az alapjogi konfliktusokat hordozó jogviták életbevágóan fontos kérdésekről szólnak, feloldásuk azonban a legritkább esetben magától értetődő. Nagy a helyes döntés tétje: ha az Alkotmánybíróság vagy más bírói fórum nem a megfelelő következtetésre jut, mindenképpen valamilyen alapjog elfogadhatatlan mértékű korlátozását kockáztatja. A döntés azért sem könnyű, mert sok esetben nem egyértelmű, hogy milyen módszerrel tárható fel egy alapjog védett és még korlátozható jogi tartalma. A kötet a bírói gyakorlatban leginkább elterjedt, de sok esetben következetlenül alkalmazott módszert, a jogkorlátozás vizsgálatára alkalmas szempontok egymáshoz kapcsolódó rendszerét, az általános (szükségességi-arányossági) alapjogi tesztet vizsgálja. Célkitűzése, hogy az elméleti viták és a gyakorlati tapasztalatok tükrében átfogóan bemutassa és tisztázza az általános alapjogi teszt alkalmazásának módszerét, ilyen módon a gyakorlatban hasznosítható ismereteket kínáljon.

A könyvről Kovács Ágnes, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa írt recenziót.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: KK III/2538

Alapjogok mérlegen: az általános alapjogi tesztek dogmatikája

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo