Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Közkinccsé vált Fradi dokumentumok a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon

2016. február 18-án, a Budapest Főváros Levéltárában tartott sajtótájékoztatón mutatták be a résztvevő intézmények azt a nagy ívű digitalizálási projektet, melynek eredményeként a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon a nagyközönség számára hozzáférhetővé vált a Ferencvárosi Torna Clubhoz kötődő dokumentumok jelentős része, így a Fradi Múzeumot megalapító Nagy Béla az FTC történetéről, életéről írt művei, valamint az egykori Fradi Magazinok gyűjteménye (Fradi Híradói, Fradi Műsorfüzet, Tribün).

Budapest Főváros Levéltára és a Ferencvárosi Torna Club még 2015 elején kötött letéti megállapodást, melynek értelmében a Fradi a Levéltárban helyezi el megőrzésre irat- és kiadványgyűjteményét, a klub történelmének megismeréséhez elengedhetetlen fotótári anyagokat, illetve hang- és videofelvételek sokaságát. Ennek az együttműködési szerződésnek részeként valósulhatott meg a most bemutatott digitalizálási projekt is Budapest Főváros Levéltára, mint a fizikai állomány kezelője, az Arcanum Kft., mint digitalizáló, valamint az Országgyűlési Könyvtár, mint a Hungaricana üzemeltetője részvételével.

A sajtótájékoztató alkalmával Dr. Kenyeres István főigazgató méltatta az FTC-vel tavaly létrejött gyümölcsöző együttműködést, és ismertette annak részleteit, majd Nyíri Zoltán, a Ferencvárosi Torna Club operatív igazgatója köszönte meg minden érintett félnek a hozzájárulást a Fradi történetének megismerését elősegítő projekt megvalósulásához. Az eseményen szintén felszólalt Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója, aki a Hungaricana portál jellemzőit és tartalmait, benne pedig a 36 ezer oldalnyi FTC-dokumentum helyét mutatta be. Biszak Sándor, ügyvezető igazgató az Arcanum Adatbázis Kft. részéről a digitalizálási munkálatok részleteiről, valamint az anyagokban való keresési lehetőségekről beszélt.

Az eseményről számos hírportál és médium beszámolt:

Eredményes együttműködés (fradi.hu)

Kenyeres István: A Fradi története lenyomata a magyar történelem utolsó bő évszázadának (ulloi129.hu)

Fontos, hogy elérhetővé tegyük a legjelentősebb iratokat (ulloi129.hu)

Megcsíptük, Fradi Dezső! (Népszabadság)

Ma délelőtt 2016. február 18-i adás (Médiaklikk videó)

A FradiTV hétfői adása (február 10. - 19:29-nél látható a riport)


Fradi-dokumentumok digitalizálása - sajtótájékoztató

Kép forrása: www.fradi.hu

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo