Aktuális információk

Kedves Olvasóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló 353/2022. (IX. 19.) Kormányrendelet alapján az Országgyűlési Könyvtár helyiségeiben a fűtés útján biztosított léghőmérséklet nem haladhatja meg a 18 Celsius-fokot.

Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Vissza Könyvkötészeti kiállítás az Országgyűlési Könyvtárban

Az Országházzal egyidősek azok a most kiállításra kerülő gépek, melyek az Országgyűlési Könyvtár könyvkötészetének egykori munkaeszközei voltak. Az ipartörténeti ritkaságok között található például egy – az Örkény Tóték című kisregényből jól ismert – „margóvágó”, hivatalos nevén lemezolló. Megtekinthető a kiállított tárgyak között egy könyvprés, egy kartonlyukasztó és egy aranyozó-gép is.

A könyvkötészet 2003 közepéig a könyvtárban működött, akkor a gépekkel együtt a külső raktárba költözött. A könyvtár felújítása kapcsán merült fel, hogy ezeket a technikatörténeti érdekességeket kiállítsuk a könyvtár területén. A gépek ma is működőképesek és megtekinthetők a könyvtár társalgójában.

Ugyanitt látható a 2013-ban még használatban lévő eredeti csőposta is, amely a földszintről az emeleti raktárba küldte fel az olvasói kéréseket.

A gépek részletes leírását és fotóit honlapunkon a http://web3.ogyk.hu/konyvkoteszet/ alatt találják.

* * *

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo

Vr séta - v1