Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Hajnal Ward Judit: Nyitott könyvtár

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár és az MKE Társadalomtudományi Szekciója 2016. április 4-én könyvbemutatót tartott az Országos Széchenyi Könyvtár VII. emeletén. Az eseményen Hajnal Ward Judittal, a Rutgers Egyetem (New Jersey, USA) könyvtárosával beszélgetett Kovács Katalin a Könyvtári Figyelő szaklap főszerkesztője „Nyitott könyvtár” című gyűjteményes kötete (Pozsony, Budapest, Kalligram, 2015.) megjelenése kapcsán.

A Nyitott könyvtár című kötet tanulmányai és esszéi a könyvtárak mai munkáját és sokféleségét kívánják bemutatni amerikai példákból kiindulva – a magyar közönségnek. Az elmúlt nyolc év alatt készült írások, melyek az itthoni könyvtári szaksajtóban önálló tanulmányként jelentek meg, az amerikai könyvtárak, könyvtárosok világába kalauzolják az olvasót. Sokoldalú szemlélettel, és sok öniróniával vall írásaiban, mindez még élvezetesebbé teszi a mű olvasását.

A szerző a fejezetek főcímének tartalmát többféle megközelítési módon fejti ki. A tanulmányokban beszámol az amerikai könyvtárakban zajló arculatváltásról, a (családi) programok, könyvklubok szervezéséről (Könyvet a könyvtárból! Arculatváltás az amerikai könyvtárakban?). Olvashatunk arról, hogyan (nem) lehet kapni könyvtárosi állást az USA-ban (Sajnálattal közöljük: avagy holtbiztos tippek a kudarchoz álláskeresés során), milyen gondokkal néznek szembe a gyermekkönyvtárosok (Mesterségem címere, gyermekkönyvtáros Amerikában), milyen forrásokkal gazdálkodnak a költségvetési gondokkal küzdő amerikai könyvtárak (Minimálbér, maximális profit: diákmunka az amerikai könyvtárakban).

Beszámol a könyvtáros szakmához szükséges könyvtárszak elsajátításáról (Könyvtárszakon Amerikában) ugyanúgy, mint az éves konferenciák általi szakmai továbbképzésről (Hivatásturizmus: könyvtárosok a tengerparton). A szerző ebben a fejezetben hangsúlyozza a könyvtárosok folyamatos eszmecseréjének szükségességét is.

„A hírünk a világban” fejezetben a tengerentúli magyarokról, az Amerikai Magyar Alapítvány könyvtáráról, és egy magyar digitális világkönyvtár víziójáról is ír. Az egyik legérdekesebb írás az 1956-os magyar tudósok utáni kutatásról szól: hogyan jut el a könyvtáros egy kezébe adott, neveket tartalmazó 50 éves dossziétól a benne szereplő személyekig, hogyan bontakozik ki a kutatás során a történet.

Az utolsó fejezetcím is beszédes: „Könyvtár, tudomány, könyvtártudomány”, itt az alábbi címekkel, témákkal találkozunk az olvasás során: Nemzetközi könyvvásárló körúton, Gyakorlati biometria: a tudományos tevékenység értékelése könyvtári eszközökkel, Ki szavatol a …? Helyzetjelentés a tudományos lektorálás állásáról, és a szerző által alkotott kifejezés: Tudományos szelfi: szerzői profilok az interneten.

A leírások alapján kiderül, hogy Amerikában is sokoldalúak a könyvtárosok, munkájukhoz ugyanúgy hozzátartozhat az olvasás képzése (Olvasás kutyáknak, Olvasásfejlesztés az egyetemen), diákok betanítása könyvtárosi tevékenységre, mint az e-könyvekkel való foglalatosság (Piszkos Fred a retinakijelzőn: elektronikus könyvek az amerikai könyvtárakban), és a kutatás népszerűsítése, az eredmények közzététele, a tudósok profiljainak készítése, stb.

A kötetben szereplő írások a könyvtár és a könyvtárosok szerepének újragondolását szorgalmazzák a 21. századi technológiai sokféleség és folyamatosan változó olvasói igények nyomán.

(A kötetet részletesen Koltai Tibor és Tóth Béla István a Könyvtári Figyelő 2016. évi 2. számában „Ketten ugyanarról” címmel ismerteti.)


Nyitott könyvtár

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: 909.972

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo