Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Digitálisan is elérhető a Budapesti Közlöny (1867-1944)

A Budapesti Közlöny a kiegyezést követő időszak hivatalos lapja, melynek első száma 1867. március 12-én jelent meg. A közlöny két nagy részből állt: a hivatalos részből, mely a jogszabályok kihirdetését foglalta magában, és a nem hivatalos részből, mely több rovatra oszlott. A nem hivatalos részben belföldi és külföldi hírek, illetve országgyűlési beszámolók olvashatók. A lap utolsó oldalán "félhivatalos" értesítések (pl. árverések, csődről szóló hirdetmények) kaptak helyet. 1875 nyarától a közlöny megszüntette publicisztikai működését, és kimondottan a hivatalos közlemények kiadása lett a feladata. A lapban többek között törvényeket, miniszteri rendeleteket, szabályzatokat, engedélyokmányokat, kinevezéseket, előléptetéseket, hivatalos kimutatásokat közöltek.

A Budapesti Közlöny 1944 decemberéig jelent meg, 1945-ben vette át a helyét a jelenlegi hivatalos lap, a Magyar Közlöny.

Mostantól a könyvtár beiratkozott olvasói digitalizálva is hozzáférhetnek a laphoz az ADT adatbázisban, ahol szabadszavasan kereshetnek ebben a páratlan értékű kordokumentumban.

http://adtplus.arcanum.hu/hu/collection/BudapestiKozlony/

Jó böngészést kívánunk!


Budapesti Közlöny

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo