Aktuális információk

Kedves Olvasóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló 353/2022. (IX. 19.) Kormányrendelet alapján az Országgyűlési Könyvtár helyiségeiben a fűtés útján biztosított léghőmérséklet nem haladhatja meg a 18 Celsius-fokot.

Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Vissza Bem tábornok : Az örök remények hőse

A szerző költő, történész, diplomata, aki már több könyvet írt a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok tárgyában és a szabadságharc témakörében is (pl. "Mindvégig veletek voltunk" : Lengyelek a magyar szabadságharcban című munka).

Amikor Kovács István a hatvanas években bejárta Bem tábornok erdélyi hadjáratának útvonalát, elhatározta, hogy megírja az egyik leghíresebb hős életútját. Szerette volna megfejteni a Bem személyével kapcsolatos legnagyobb titkot, azt, hogy nem ismerte a reménytelen helyzet fogalmát: nehéz katonai helyzetben, politikailag, nemzetiségi szempontból és társadalomlélektanilag is bonyolult viszonyok között 1949. március végére sikerült felszabadítania egész Erdélyt. S eközben tudatosodott benne, hogy az osztrákok legyőzése után a világ legnagyobb katonai hatalmával kell megküzdenie, vagyis a „mesebeli hős” hiába vágja le a tűzokádó sárkány fejét, a helyén újabb és egyre veszedelmesebb nő ki.

Kovács István széleskörű szakirodalomra támaszkodva alkotta meg művét, a hazai források mellett a krakkói Czartoryski Könyvtár iratanyagát és a bécsi Hadilevéltár vonatkozó dokumentumait is felhasználta. A szövegben leírtakat a kötetben található térképek, korabeli ábrázolások és a történelmi szereplők arcmásai teszik hitelessé.

A kiadvány raktári jelzete az OGYK-ban: KK IV/11324

bem

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo

Vr séta - v1