Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

A Hon 1863-1882

1863. január elsején jelent meg először a Jókai Mór által szerkesztett A Hon : politikai és közgazdászati lap.

Jókai Mór

Előzőleg Jókai 1862. február 1-től dolgozott a Magyar Sajtó munkatársaként, majd március 12-től szerkesztőjeként. Számára és a Határozati Párt lap körül csoportosuló személyiségei számára is ez év őszére bebizonyosodott: célszerűbb lenne teljesen önálló új lapot létrehozni. Bíztak abban, hogy Jókai szerkesztői és írói tehetsége, valamint a határozatiak vezető személyiségei által összeadott alaptőke (amihez Mikszáth Kálmán szerint a különben legnagyobb mecénás, Almássy Pál révén egy kis porosz pénz is csordult), sikerre viszi majd az új vállalkozást. Jókai személyes motívumai között – saját emlékezései szerint – az is szerepet játszott, hogy Politikai divatok című, az 1847 és az 1850-es évek közötti magyar társadalmat ábrázoló regényét, pontosabban annak a cenzúra utasítására újraírt változatát akarta itt közzétenni.

Október 28-án terjesztette fel Jókai kérelmét a Helytartótanács elnökségéhez: A Hon címmel „politikai, nemzetgazdászati és irodalmi napilapot” kíván indítani.

November 19-én hagyja jóvá a kancellár a kérvényt, december 24-én Jókai leteszi a kauciót, és így 1863. január 1-jén megjelenhetett A Hon első száma. A lap fő célja első látásra szembetűnő: a közgazdasági rovat kapja az első oldalt és Olvasóinkhoz címmel Ivánka Imre, a közgazdasági rovat vezetője írja a tulajdonképpeni beköszöntőt.

A napilap megtalálható az Országgyűlési Könyvtár állományában az A4/8010–es jelzeten.

(A magyar sajtó története II./1. 1848–1867. 639. p. szerk.: Kosáry Domokos és Németh G. Béla)

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo