Katalóguskeresés - kurzor villog

 

Nyitó oldali csempék

Tartalom megjelenítő

Új látványos tartalommal bővült a Hungaricana közgyűjteményi portál

A Hungaricana legújabb fejlesztésének eredményeképp az eddig önálló képi adatbázisok sok új tartalommal egyetemben egy közös, Képcsarnok névre hallgató adatbázisba kerültek. A rendkívül látványos és innovatív szoftverkörnyezettel megtámogatott új szolgáltatás jelenleg több mint 400 000 fotó, képeslap, festmény, falikárpit és metszet digitális képét tartalmazza, melyeket kiváló minőségben, a festmények esetében pedig gigapixeles felbontásban lehet böngészni. Nem csak szöveges keresésre van lehetőség a képek leírásaiban, hanem térképen is böngészhetjük a földrajzi helyekhez hozzárendelt képeket, ahol még azt is kiválaszthatjuk, hogy mely korszak térképsorozatán jelenítsük meg a találatokat. Sőt, aki regisztrál a Hungaricanán, maga is elhelyezheti, pontosíthatja a képekhez tartozó helyszíneket a térképen, emellett akár kommentálhatja, tárgyszavazhatja is az egyes gyűjteményi leírásokat.

A képi tartalmak zömét eddig a képeslapok adták, ám az új frissítéssel rendkívül izgalmas és értékes festmény-, grafika-, és fotógyűjtemények is bekerültek a szolgáltatásba. Mostantól egy közös felületen érhetjük el a Fortepan több tízezres fotógyűjteményét, valamint Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hasonló volumenű Budapest városképi fotógyűjteményeit is. A digitális gyűjtemény részként immár az ELTE Egyetemi Könyvtár páratlan történeti metszetgyűjteményét és a gigapixeles felbontásban digitalizált Magyar Nemzeti Múzeum történeti arcképcsarnokának festményeit is megcsodálhatjuk. Az egyes gyűjteménygazdák eltérő jogkezelési feltételekkel bocsátották rendelkezésre a képeket, így sok tartalmat akár közvetlenül is le lehet tölteni a Hungaricanárról, mások művek felhasználásával kapcsolatban pedig e-mailen keresztül lehet egyeztetni az illetékesekkel.

A közgyűjteményi portál most debütáló Képcsarnok alkalmazása már induláskor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarország legnagyobb és leginnovatívabb képgyűjteményi szolgáltatása legyen. Hogy ez sikerült-e, arról mától mindenki maga is meggyőződhet: http://gallery.hungaricana.hu/hu/.

Képcsarnok, Hungaricana

Bannerek

Olvasói fiók

Magyar Jogi Portál

Országház Könyvkiadó

MPGY

Muzeális

Soltész bibliográfia

Steindl

Fotótár

Kisebbség - v5

ADT logo